Hírek

2005.11.03. 00:00

Képes áttörni a rakétapajzsot

Sikeres volt az új szuperrakéta próbája, az orosz Topol megsemmisítette a kazahsztáni célpontot – jelentették be szerda reggel Moszkvában.

Csák E.

A teszt igazi célja azonban nem más, minthogy olyan ballisztikus rakétát hozzanak létre, amely képes áttörni a sokat reklámozott amerikai csillagháborús védelmi rendszeren. A Topol legújabb tesztje abban különbözött az előzőektől, hogy a kazahsztáni Kapusztyin Jar volt az indítóhely. Ez azért fontos, mert a kamcsatkai bázisról végrehajtott startokat jól be tudják mérni az alaszkai megfigyelőállások. Az orosz szuperfegyver fő erénye az, hogy a rakéta repülési pályájának végén egy robbanófej „önálló életet” kezd, azaz nem lehet kiszámítani előre, milyen irányt vesz, következésképp: nem lehet megsemmisíteni. A másik minőségi változást a Kommerszant című lap szerint az jelenti, hogy míg jelenleg a Topol hadászati rakétaflotta silókban helyezkedik el, az új nemzedék mobil, s folyamatosan változtathatja a helyét.

A Topol-M méreteiben is lenyűgöző: hossza 22,7 méter, átmérője 2 méter, hatótávolsága 10 ezer kilométer, töltete 1,2 tonna. Három hajtóműve révén gyorsabb minden más rakétánál, s egy sor kisebb hajtómű gondoskodik arról, hogy kiszámíthatatlanná tegyék a repülési irányt. A tervezők szerint a Topol ellen hatástalanok az elektromágneses zavaróberendezések. Az Egyesült Államok 2001 nyarán hajtott végre sikeres kísérletet tervezett rakétaelhárító rendszerének összetevőivel. A Marsall-szigetekről indított elfogórakétának sikerült megsemmisítenie a kalifornia partok mentén repülő robbanófejet. Orosz részről ezt a programot többször eredménytelenül támadták, mondván: az Egyesült Államok megsérti az 1972. évi kétoldalú szerződést a rakétaelhárító rakétarendszerek korlátozásáról. Az amerikai védelmi pajzs többszintes rendszert tételez fel az országot fenyegető földrészközi, illetve a kis  és közepes hatótávolságú rakétákkal szemben. Az elfogórakétákon kívül a fejlesztés részét képezik a szárazföldi, tengeri és űrtelepítésű figyelmeztető és követő eszközök, továbbá a megelőző csapást mérő fegyverek. A Ronald Reagan-féle csillagháborús terv után a Bush-kormány is programba vett egy védelmi ernyőt az USA fölött.

Hadi „játék” a tűzzel

Virtuális hadgyakorlat kezdődött az Egyesült Államokban, amelynek során az országot nukleáris csapás éri – közli a The Washington Postban egy neves katonai szakíró. A forgatókönyv azzal kezdődik, hogy egy bizonyos Slomonia nevű ország elveszíti befolyását szomszédja fölött (nem nehéz kitalálni, hogy Oroszországról és Ukrajnáról van szó), s kiéleződnek a kapcsolatai a Nyugattal. A következő fejezetben Oroszország és Észak-Korea atomtámadást indít. A folytatás: működésbe lép a védelmi rendszer, az ellenfelek csapásokat mérnek a másik távközlési és számítógépes rendszereire, kitelepítik Washingtont, és így tovább. A hadgyakorlat végén a támadó vereséget szenved, és november 10-én Moszkva békét ajánl.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!