Hírek

2005.11.04. 00:00

Jövőre már elektronikus bérlettel utazhatunk

V. G.

Elektronikus jegy- és bérletrendszert vezetne be Elektra néven már jövőre a Budapesti Közlekedési Vállalat Rt. (BKV). A jelenleg megszokott bérlet helyett a jövőben mágneskártyát használhatunk. A rendszer kiépítésére jelenleg négy ajánlattevő pályázik, az EDS, a Sagem, a T-System, valamint egyetlen magyar tulajdonú cégként a MÁV Informatika Kft. A tervezett szisztéma a Londonban tapasztalt megoldásra hasonlítana, vagyis a nyertes nem csak kiépíti az elektronikus bérletrendszert, hanem üzemelteti is azt. Más európai országokban, ahol megvalósult a korszerű, kártyás rendszer, a helyi közlekedési vállalat üzemelteti.
Jelenleg a nyertes tízévnyi üzemeltetési megbízásra számíthat a kiépítés után. Az Elektra kiépülése esetén akár az interneten is lehet majd BKV-jegyet vagy -bérletet vásárolni. A metróban pedig beléptetőkapukat szerelnek fel, amelyek csak a mágneskártya érzékelésekor nyílnak ki, és nem csupán belépéskor, hanem kilépéskor is.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!