Hírek

2005.11.25. 14:54

Ismét feltűnt a Somogyi Rambó

Újra a kaposvári rendőrség vendégszeretetét élvezi Orsós István, akit a zsaruk sokáig csak a Somogyi Rambóként emlegettek. A 44 éves férfit erőszakos közösüléssel és személyi szabadság korlátozásával gyanúsítják.

Harsányi Miklós

[caption id="" align="alignleft" width="180"] Orsóst 1994-ben négy hónap üldözés után kapták el.
[/caption]Orsós Istvánt emberölés kísérlete miatt körözték Somogyban még 1994-ben. A vékony csontú cigányember azonban kerek négy hónapon át menekült a rendőrök elől a somogyi erdőkben, gyakran az orruknál fogva vezette az őt üldözőket. A belső-somogyi cigányság – mint egykor a betyárok idején – segítette a bújkálásban, élelmet vittek neki búvóhelyeire. Végül már helikopterekkel, kutyákkal üldözték az időközben Somogyi Rambó néven elhíresült Orsóst. Akkor 13 év fegyházbüntetésre ítélték, amelyből 10 és fél esztendőt le is ült becsülettel, s jó magaviselete miatt előbb szabadult. A jó magaviselet azonban csak a fegyházra volt igaz, mert alig szippantott kettőt a szabad levegőn, máris újabb bűncselekményt követett el. Ezúttal – tíz év fegyház után mi mással is – erőszakos közösüléssel gyanúsítják.

A megyei rendőr-főkapitányság pénteki tájékoztatóján elhangzott: a gyanúsított egy korábbi sérelem miatt késsel fenyegette meg a középkorú asszonyt. Orsós arra kényszerítette a nőt, hogy menjen vele, és töltsék együtt az estét a kisasszondi erdőben. A korábban már bevált, fenyegető stílust alkalmazta ezúttal is. A lelkileg-testileg meggyötört nő szenvedése két napig tartott, mialatt a környéken ide-oda hurcolta magával a férfi, s csak november 12-én, a kaposfői vasútállomás környékén tudott megszökni. Hozzátartozói persze már jelezték eltűnését a rendőrségnek.

Horváth József alezredes, a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója elmondta: az operatív előkészítés után, speciális technikai eszközök alkalmazásával csütörtök hajnalban indult az üldözés. Okulva az 1994-ben történteken egyszerre több helyen próbálták meg elfogni, 3-4 ellenőrzési pontot állítottak fel. „Miután a gyanúsított észrevette a rendőröket, azonnal menekülni kezdett” – mondta Horváth József. Tíz órán át tartott a hajsza; Gige, Kiskorpád, Kaposfő és Kisasszond környékén futott és gyalogolt Orsós István, ezalatt majdnem hatvan kilométert tett meg. Trükközött is: volt olyan település, ahová többször visszatért, a kisasszondi temetőnél pedig a friss hóban hátrafelé gyalogolt ötszáz métert. Menekülése során vízfolyáson és kukoricatáblákon gázolt át. Az üldözés még a nyomkövető rendőrkutyákat is megviselte; az egyik járőr mellől kidőlt az eb, fizikailag nem bírta az órák óta tartó rohanást.

Buzsáki Lajos őrnagy, a kaposvári rendőrkapitányság nyomozó alosztályának vezetője elmondta: a férfi elfogásakor semmilyen ellenállást nem tanúsított. Látszott rajta, hogy nagyon fáradt. A férfi jelenleg őrizetben van, erőszakos közösülés, illetve személyi szabadság korlátozásának bűntettével és sorozatos betöréses lopás gyanúsítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!