Hírek

2005.11.16. 00:00

Hova tűntek az elítéltek?

Elrendelte a Fővárosi Bíróság annak a három fiatalembernek az elővezetését, akiket nemrég jogerősen börtönbüntetésre ítéltek egy lány megerőszakolásáért. A vádlottaknak azóta nyoma veszett.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az erőszakoskodásért jogerősen elítélt fiatalok már az ítélet kihirdetésekor sem jelentek meg
[/caption]Ma próbálja meg elővezetni a Fővárosi Bíróság illetékes büntetés-végrehajtási bírója azt a három fiatalembert, akit szeptember közepén jogerősen öt-öt évszabadságvesztésre ítéltek. Azért vonták őket felelősségre, mert 2000 novemberében megerőszakoltak egy lányt. Azt egyikük sem tagadta, hogy közösültek a lánnyal, de korábban azt állították, hogy az aktusban a sértett is benne volt. A szeptemberben meghozott jogerős ítélet szerint Sz. András orális kielégítésre kényszerítette a lányt, illetve testápolót adott a másik két fiúnak, hogy megkönnyítse a dolgukat. Ezért őt a bíróság bűnsegédként ítélte el, nem pedig tettesként, mint a másik két elkövetőt.

A bíróság a sértetti vallomást fogadta el, és az ítélet indoklása során kifejtette: objektív bizonyíték, hogy a sértett nem távolította el a tamponját, és a közösülés során ez sérüléseket okozott neki. A bíró megjegyezte azt is, hogy a lánynak komoly traumát okoztak a történtek.
Az ítélethirdetésen a vádlottak, akik közül ketten az elkövetéskor a magyar teremlabdarúgó-válogatott tagjai voltak, nem jelentek meg, sőt azóta nyomuk veszett, hiába küldtek nekik értesítést, lakhelyükön nem érték őket utol. Ezért döntött tegnap az illetékes fővárosi büntetés-végehajtási bíró az elővezetésükről.

Sportolói körökben úgy vélik, a fiatalemberek külföldre szöktek. A per egyébként korábban nagy vihart kavart, mert a zárt ajtók mögött zajló tárgyalás egy kereskedelmi televízió showműsorában, a Katalin bírónő című produkcióban nyilvánosságra került. A bírósági tárgyalásokat illusztráló show főszereplője, Soltészné Nagy Katalin a műsor képernyőről való lekerülése után átvette a per elsőrendű vádlottjának védelmét.

Elítéltek szabadlábon

Egy nemrég elkészült ügyészségi statisztia szerint tavaly 41 047 embernek kellett volna börtönbe vonulnia, hogy megkezdje jogerős büntetését. Közülük azonban 8310-en szabadlábon vannak. Ezt azt jelenti, hogy az elítéltek közül minden ötödik nem vonul a rács mögé. Az érintetteknek szinte kivétel nélkül rövid időtartamú büntetéseket kellene letölteniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!