Hírek

2005.11.21. 07:00

Hogyan takarékoskodjak az árammal a konyhában?

FOGYASZTÁS Olvasónk spórolna az árammal. Szakértőnk az elmúlt alkalommal abban adott tanácsot, miként takarékoskodjon a fürdőszobában. Most azt mondja el, a konyhában hogyan kell.

BAMA

A konyhában az egyik legnagyobb energielnyelő lehet a villanytűzhely. Egészen más bánásmódot kíván, mint gázzal működő „rokona”. Használjunk hozzá lapos aljú edényeket. Átmérőjük legyen ugyanakkora, mint a főzőlapé. Mert ha kisebb, akkor a villanyáram egy része nem az ételt, hanem a levegőt fogja melegíteni. Az edényeket főzéskor mindig fedjük le. Ha ezt nem tesszük, értékes energiamennyiség szökik az éterbe. Ügyeljünk arra is, hogy megfelelően használjuk a villanytűzhely sütőjének hőszabályozóját. Mindig arra a hőfokra állítsuk be, ami az étel elkészítéséhez szükséges. Ha magasabbra csavarjuk a szabályozót, megint csak értékes energiát veszítünk.

A hűtőgép szintén zabálhatja az energiát. A modern példányok már csendesek, de ha fridzsiderünk mégis hangoskodik, az annak lehet a jele, hogy nem tudja leadni a hőt. Például azért, mert eljegesedett. A korszerű gépekről ugyan köztudott, hogy önműködően leolvasztják magukat, de időnként ezeket is jégteleníteni kell. Portalanítsuk a hűtő hátsó, fekete bordázatát. De előtte feszültségmentesítsük a gépet - azaz húzzuk ki a konnektorból a dugót. A fridzsider hátulját nem szabad letakarni! Akkor ugyanis nem adja le a hőt. Éppen ezért ne toljuk be szorosan a falhoz se. Következő alkalommal a világítással való takarékosságról, többek között az energiatakarékos izzókról írunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!