Hírek

2005.11.25. 19:22

Harmadával olcsóbb lesz a cukor?

A cukor kiskereskedelmi ára harmadával csökkenhet, de vélhetően lassabban érzik meg az árletörést a fogyasztók, mint a termelők – vélik a szakemberek. Az édesítőszer azért kerülhet kevesebbe a boltok polcain, mert több mint harmadával csökkenti négy év alatt az Európai Unió a cukor árát. Minderről a közösség agrárminiszterei csütörtökön állapodtak meg Brüsszelben.

Tibay Gábor

A 36 százalékos árcsökkentésért cserébe a bevételkiesés 64,2 százalékát kapják meg kompenzációként a termelők. A döntés mögött az áll, hogy az európai cukorár többszöröse a világpiacinak, ezt azonban az unió – a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) nyomására – közel negyven év piacvédelem után tarthatatlannak ítélte. A döntés érdemben alakíthatja át az európai cukoripart: a kontinensen jellemzően cukorrépából előállított termék védővámok nélkül már eddig sem tudta volna felvenni a versenyt a lényegesen olcsóbban előállítható nádcukorral.

A Cukorrépatermesztők Országos Szövetsége (CTOSZ) előzetes számításai szerint a jelenlegi tonnánkénti 632 eurós intervenciós cukorár 2010-re mintegy 404,5 euróra, míg a cukorrépa minimumára 32,9 euróról 26,2 euróra csökken. Az árletörést négy év alatt tervezi végrehajtani a közösség. A rendelkezések 2006. július elsejétől lépnek életbe.

Bár a hazai termelőket a régóta folyó egyeztetések miatt nem érte váratlanul az uniós agrárminiszterek döntése, éveknek kell eltelnie, míg a cukorágazat érdemben átalakul. „Két évig várhatóan az eddigi nagyságrendben fog folyni az országban a cukorrépa-termelés” – tájékoztatta lapunkat a várható reakciókról Kelemen István, a CTOSZ főtitkára. Magyarországon mintegy 60 ezer hektáron termesztik a növényt, a honi mezőgazdaságban mintegy húszezren érintettek a cukorrépa-termelésben. Kelemen István szerint a kivárás mögött többek közt az áll, hogy a gazdák nagy értékű, más munkára nem használható eszközeikkel – a nem ritkán 80-90 milliós cukorrépa-kombájnokkal, speciális vetőgépekkel – az árcsökkentés ellenére is a lehető legtovább kívánnak dolgozni. További szempont, hogy a termelők jelentős része a kukoricatermesztésre állna át, de információik szerint e gabona intervenciós ára is változhat, így nem mennének bele egy újabb bizonytalan üzletbe.

A CTOSZ számítása szerint a kompenzáció mértéke hektáronként 100-150 ezer forint lehet, ez azonban négy éven keresztül folyamatosan változik majd. Kelemen István emlékeztetett arra: a kompenzáció tagállamonként eltérő lehet, mivel országonként eltérő a magasan értékelt A minőségű, és a jóval olcsóbb B minőségű cukorrépa vetési aránya.

Gráf József agrárminiszter szerint a kialkudott kompenzációval a magyar gazdák „rendben lesznek”, ugyanakkor óvott attól, hogy a termelők meggondolatlanul váltsanak profilt. Lengyel Zoltán, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője szerint a magyar agrárkormányzat és a hazai termelők súlyos vereséget szenvedtek – a magyar képviselet elvben 25 százalékos árcsökkentésről és százszázalékos kompenzációról indult volna a tárgyalásokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!