Hírek

2005.11.21. 00:00

Hadüzenet a csempészeknek

A szigorú intézkedések hatására csökkent a benzincsempészek aktivitása a magyar–ukrán határon. A hét végén csak Záhonynál kellett várakozni.

Újvári Miklós– Dreissiger Ágnes

Benzincsempészet elleni akciót kezdett november közepén a magyar határőrség az ukrán határszakaszon. Öt határátkelőhelyen ellenőriznek: Záhonynál, Lónyán, Barabásnál, Beregsuránynál és Tiszabecsnél. A magyar vámosok a magyar–ukrán határon a Magyarországra belépőkkel és a kiutazókkal is kitöltetnek egy papírt: lemérik, befelé mennyi benzin van az autók tankjában, és felírják a kilométeróra állását. Visszafelé megismétlik a mérést. Ha túl sok benzin fogy túl kevés kilométer megtétele után, akkor ki kell fizetni a vámot, az áfát és a jövedéki adót is.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője szerint egyszerűen az történt, hogy mostantól szó szerint betartatnak egy 1996-os vámtörvényi rendelkezést, amely szerint a gépkocsi gyári benzintankjában vámmentesen hozható be benzin, de leszívni azt, eladni vagy elajándékozni vámmentesen már nem lehet. Az új szabály szerint, ha egy autós nem tud elszámolni, mondjuk, 40 liter üzemanyaggal, a bírság, a jövedéki adó és az áfateher után 20–25 ezer forintot kell fizetnie. A vámosok azt remélik az intézkedéstől, hogy kevesebben próbálnak meg benzint csempészni a magyar–ukrán határon. Sipos Jenő arról számolt be, hogy az elmúlt hét végén már csak Záhonynál volt várakozás, a benzincsempészeket a jelek szerint visszatartja a szigor.

Előzőleg az ellenőrzések miatt hatalmas torlódás alakult ki a keleti határnál. Eleinte a sokórás várakozást a madárinfluenza miatti óvatóssággal indokolták. Később azonban a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője már nem titkolta, hogy ez csak ürügy, s a fokozott ellenőrzés igazi oka a jövedéki termékekkel való visszaélés. Az ukrán–magyar határszakaszon a legmagasabb a visszaélés, emiatt tartanak fokozott ellenőrzést a keleti határszélen. Az autósok azonban türelmetlenek, hiszen míg az ukrán oldalon a vizsgálat egy percig sem tart, a magyar oldalon erre már órákat kell várni.

A családlátogatásra vagy turizmus céljából Ukrajnába utazók életét megkeserítette a benzincsempészet. Sokan panaszolták, hogy a rendelkezések ellenére voltak, akik naponta többször fordultak, és soron kívül átengedték őket. Sipos Jenő szerint az utóbbi időben a vámszerveknél számottevő korrupciós eset nem fordult elő. A létszámot megnövelték, így a munkatársak egymást is ellenőrzik.

A kárpátaljai Beregszászon két motelben érdeklődtünk a határmenti hangulatról. A Sörkert Hotel-Étteremben érdeklődésünkre azt mondták, 12 kilométerre vannak a határtól, de a torlódásból, feszültségből semmit nem éreznek. A határtól azonos távolságban lévő Kamilla Motel dolgozója szerint az emberek láthatóan idegesebbek, de őt ez nem érdekli, ugyanis „a világ minden pénzéért sem jönne át Magyarországra”. Az okokat hiába kérdeztük.

Egy liter 95-ös ólommentes benzin ára a szomszédos országokban

Ausztria 250 forint

Románia 236 forint

Szlovákia 240 forint

Szlovénia 240 forint

Horvátország 258 forint

Szerbia-Montenegró 246 forint

Ukrajna 156 forint

Magyarország 260 forint

Románia 236 forint

Szlovákia 240 forint

Szlovénia 240 forint

Horvátország 258 forint

Szerbia-Montenegró 246 forint

Ukrajna 156 forint

Magyarország 260 forint

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!