Hírek

2005.11.03. 00:00

Gyűrűs sarkantyúsok

Hagyományainak megfelelően kezdte a szezont a San Antonio Spurs, azaz legyőzte évadbeli első ellenfelét. Legalább ilyen fontos volt az is, hogy a csapat tagjai átvették bajnoki gyűrűiket.

Hegyi Áron

Négy mérkőzéssel vette kezdetét az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság 60. idénye. A legnagyobb figyelem, természetesen, a bajnok San Antonio Spurs szereplését kísérte. A helyszínen, vagyis az SBC Centerben 18797 néző láthatta, amint a liga jelenlegi urai a tengerentúlon teljesen hétköznapinak számító fény- és hangorgia közepette átvették a bajnoknak járó aranygyűrűket David Sterntől, az NBA igazgatójától.
A legendás gyűrűk, melyről minden NBA-játékos álmodik, megérnek egy rövid bekezdést. Az ékszert a bajnokcsapat által kiválasztott ékszerész cég készíti. Megszokott dolog, hogy ha egy csapat megvédi címét, akkor ugyanannál a cégnél csináltatja az újabb darabot is. Ékes példája ennek a kilencvenes évek uralkodó gárdája, a Chicago Bulls, mely mind a hat bajnoki gyűrűkollekciót a minnesotai székhelyű Jostens cégnél csináltatta.
A gyűrűk minden esetben egyediek, és ez nem csak a rajta szereplő évszámra vonatkozik, hanem a mintára vagy éppen egy különleges feliratra is. Utóbbira jó példa, a Los Angeles Lakers 2000-es bajnoki gyűrűjén díszelgő Bling-Bling kifejezés. Az afroamerikai szlengben az arany, illetve gyémánt ékszerre használt kifejezést Shaq O’Neal honosította meg a Lakers öltözőjében, majd a gyűrűre is rákerült. Speciel az a gyűrű 14 karátos aranyból készült, és 62 gramm a súlya. A tetején a Lakers emblémája és a „világbajnok” felirat díszeleg. Egyik oldalán a tulajdonos neve és az alapszakaszban, valamint a rájátszásban elért győzelem-vereség mutatója ékeskedik. A másik oldalon a Larry O’Brien- trófea apró mása látható (a valóságban ez 60 centi magas, 24 karátos arannyal bevont, színtiszta ezüstből készül, a súlya pedig közel hét kiló) a már említett Bling-Bling társaságában.
A gyűrű egyszerre megtestesítője a zsenialitásnak és az igazságtalanságnak. Csak két példa: a fantasztikus Michael Jordan hat ujjára húzhatja fel a tízezer dollárt érő drágaságokat, szó se róla, megérdemli. Charles Barkley, Karl Malone vagy Patrick Ewing viszont kénytelen csupasz kézzel leélni életét, pedig ők is megérdemelték volna. Ugyanakkor számtalan olyan játékos van, akinek csupán egy-két perc jut meccsenként, a végén mégis ott ragyog az ujjukon a gyémántokkal kirakott gyűrű.
Mindez nem zavarta persze Tim Duncant (neki már három gyűrűje van) és társait, ami azt jelenti, hogy a Spurs sorozatban kilencedik szezonnyitóját is megnyerte. A győzelmet főleg a nyáron a Dallastól elcsábított Michael Finleynek köszönhetik, aki az utolsó negyedben tizenegy pontot dobott a Denver kosarába. Egykori dallasi kollégái Finley nélkül is boldogultak, ha nem is könnyen. Dirk Nowitzki vezetésével (28 pont, 15 lepattanó) kétszeri hosszabbításban győzték le az előző alapszakasz győztesét, a Phoenix Sunst.
Átmeneti szállásán, Oklahomában is otthon érezte magát a New Orleans Hornets, amelynek a Katrina hurrikán miatt kellett elhagynia a jazz városát. A darazsak 93-67-re verték a Sacramento Kings együttesét. A meccs után a Hornets játékosai nem győzték dicsérni a 19 ezer oklahomai nézőt, akik valóban hazai pályát varázsoltak a kilakoltatott csapat köré. Oklahoma Cityben annyira várták már a szezont, hogy hat hét alatt, amióta biztossá vált, hogy náluk játszik a Hornets, tízezer bérlet kelt el.

A legtöbb aranygyűrű

11 Phil Jackson (9 edzőként – 6 Bulls, 3 Lakers –, 2 játékosként NY Knicks)

Bill Russel (valamennyi játékosként – Boston Celtics)

10 Sam Jones (vm. játékosként – Boston Celtics)

9 Arnold „Red” Auerbach (vm. edzőként – Boston Celtics)

Tex Winter (vm. másodedzőként – 6 Bulls, 3 Lakers)

8 John Havlicek (vm. játékosként – Boston Celtics)

KC Jones (vm. játékosként – Boston Celtics)

Tom Sanders (vm. játékosként – Boston Celtics)

7 Frank Ramsey (vm. játékosként – Boston Celtics)

Bill Russel (valamennyi játékosként – Boston Celtics)

10 Sam Jones (vm. játékosként – Boston Celtics)

9 Arnold „Red” Auerbach (vm. edzőként – Boston Celtics)

Tex Winter (vm. másodedzőként – 6 Bulls, 3 Lakers)

8 John Havlicek (vm. játékosként – Boston Celtics)

KC Jones (vm. játékosként – Boston Celtics)

Tom Sanders (vm. játékosként – Boston Celtics)

7 Frank Ramsey (vm. játékosként – Boston Celtics) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!