Hírek

2005.11.03. 00:00

Gavrilo Princip áldozata

Nem sok kellett hozzá kedden, hogy a műsor történetében először elvigye valaki a negyvenmilliót a Vágó István vezette televíziós kvízjátékból. De a pécsi Szilágyi László nem kockáztatott a végén.

Nimmerfroh Ferenc

A pécsi Szilágyi László a Legyen Ön is milliomos! című televíziós kvízműsor legutóbbi adásában kis híján elvitte a főnyereményt, a negyvenmillió forintot. Ez még senkinek sem sikerült. A pécsi egyetem tudományszervezője eljutott a jó megoldásig, ám csak versenyen kívül jelölte meg. Így „mindössze” húszmilliót kasszírozott. Sziszit több mint tíz éve ismerem. Mackós alakja és alkata már ugyanúgy hozzátartozik a pécsi egyetemhez, mint az 1367-es alapítási dátum, noha nem lett és valószínűleg nem is lesz belőle doktor, rektor, professzor.
– Hányszor próbáltál bekerülni a milliomosba?
– Ez volt a negyedik alkalom. Gyorsasági problémáim voltak, a megfejtések megvoltak, de nem elég gyorsan.
– Mi a véleményed erről a játékról? Miért lett ennyire népszerű?
– A néző együtt szurkol azokkal, akik játszanak. Én tudáspróbának fogom fel.
– Az hamar kiderült, hogy nem átlagműveltséggel érkeztél játszani. Melyik volt a legnehezebb kérdés?
– Talán az, hogy „Ki született Kolozsváron?”. Bocskai, Bethlen, II. Rákóczi Ferenc vagy János Zsigmond. Rákóczit és János Zsigmondot kizártam. Bocskai Kolozsváron ölette meg az erdélyi „törökös” párt vezetőit. Erről – nem tudom, miért – az is beugrott, hogy Bethlen egy nagyon kis székelyföldi helyen született.
– Zavart a körítés, a show?
– Ami zene, csillogás, villogás, világítás, azt a játékos nem érzékeli. Ő a kivilágított Vágó Istvánt látja. Én nem vagyok izgulós típus.
– Volt olyan válaszod, amely tippelésre alapult?
– Abszolút tippelés nem volt. Amit kérdésként feltettek, ahhoz volt valamifajta háttér. Tippelni arra kellett volna, hogyan halt meg Gavrilo Princip, Ferenc Ferdinánd merénylője.
– Százezrek csalódtak, amikor nem tetted meg.
– Bizonyára sokan furcsállták, hogy miután az öngyilkosságot is sikerült valamennyire kizárni, akkor miért nem jelölöm meg. Azért, mert nem tudtam. Aki komolyan veszi a történelemtudományt, annak fontos kérdés, hogy honnan tud valamit, van-e rá forrás.
– Már bánod, hogy így döntöttél?
– Nem bánom, mert ez a játék számomra nem a pénzről szól elsősorban. Hanem arról, hogy az ember kipróbálja, mit tud, mit nem.
– Melyik volt a legtesthezállóbb kérdés?
– Annyi év filmklubozás után a húszmilliós. Hogy Tímár Péter Csinibaba című filmjében melyik Fellini-filmből látható részlet.
– Mire költöd a pénzt? Mit csinálnál szívesen?
– Megnézném a legtörténelmibb európai várost, Londont, de nagyon vonzanak az északi kultúrák is. Kisebb összegekkel támogatni fogok olyan kezdeményezéseket, amelyek jók és hasznosak.

Szervez és tanít, komolyan veszi a történelmet

Szilágyi László negyvenhárom éves. Jövőre lesz harminc éve, hogy Pécsett él.

A Nagy Lajos Gimnáziumban végzett, ahonnan a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karának magyar–történelem szakára került 1981-ben, 1985-ben végzett. ’89 és ’92 között az ELTE-n szerzett még egy népművelői diplomát is. Éveken keresztül filmklubot vezetett az egyetemen. Jelenleg a PTE Rektori Hivatalában dolgozik a tudományszervezési osztályon, doktori ügyekkel foglalkozik, illetve óraadó tanárként 1993-tól 2002-ig tudomány-, film-, és színháztörténetet tanított, ’96 óta olimpia- és sporttörténetet ad elő, továbbá televízióműsor-gyártóknak filmtörténetet oktat. Egyedül él.

Bruttó vagy nettó nyeremény

Lapunk úgy tudja, bruttó nyereményről van szó, amelyet 38 százalékos nyereményadó terhel. Az összes ilyen jellegű vetélkedőben bruttó összegekért játszanak. A lottó, a totó és a Szerencsejáték Rt. egyéb játékainak pénznyereményei viszont nem adókötelesek.

A Nagy Lajos Gimnáziumban végzett, ahonnan a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karának magyar–történelem szakára került 1981-ben, 1985-ben végzett. ’89 és ’92 között az ELTE-n szerzett még egy népművelői diplomát is. Éveken keresztül filmklubot vezetett az egyetemen. Jelenleg a PTE Rektori Hivatalában dolgozik a tudományszervezési osztályon, doktori ügyekkel foglalkozik, illetve óraadó tanárként 1993-tól 2002-ig tudomány-, film-, és színháztörténetet tanított, ’96 óta olimpia- és sporttörténetet ad elő, továbbá televízióműsor-gyártóknak filmtörténetet oktat. Egyedül él. Bruttó vagy nettó nyeremény Lapunk úgy tudja, bruttó nyereményről van szó, amelyet 38 százalékos nyereményadó terhel. Az összes ilyen jellegű vetélkedőben bruttó összegekért játszanak. A lottó, a totó és a Szerencsejáték Rt. egyéb játékainak pénznyereményei viszont nem adókötelesek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!