Hírek

2005.11.02. 00:00

Fizetnék az elmaradt pénzt

Körülbelül 15–20 ezer ember juthat hozzá ahhoz a pénzhez, amelyet nem kapott meg a 13. havi fizetést szabályozó jogszabályok módosulása miatt. A vonatkozó javaslat a parlament előtt fekszik.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="323"] Bonyolult tervezetet készített a kormány. Megnyugtató lehet: a tervezetben nem szerepel, hogy bárkinek is vissza kellene fizetnie a pluszpénzből.
[/caption]Kidolgozta a kormány az új szabályozást, amelynek alapján megkaphatják az elmaradt tizenharmadik havi fizetést azok a közszférában dolgozók, akik a nulladik havi bér bevezetése miatt idén elestek a járandóságtól. Idén januárban ugyanis csak azoknak járt a 13. havi fizetést felváltó nulladik havi bér, akik 2005. január 1-jén munkaviszonyban álltak. Ezt a döntést a közelmúltban megsemmisítette az Alkotmánybíróság, emiatt új jogszabályt kellett kidolgoznia a kormánynak, amit azonban a parlamentnek is el kell fogadnia. Az Országgyűlés előtt álló javaslat szerint ha a munkavállalónak 2004. február 1. és 2004. december 31. között szűnt meg a munkaviszonya, akkor is megkapja az egyhavi különjuttatást vagy annak időarányos részét. Az érintetteknek ehhez 2006. március 31-éig kell kérelmet benyújtaniuk korábbi munkáltatójukhoz, akinek a beérkezéstől számított 30 napon belül intézkednie kell a kifizetésről. A juttatás mértéke a jogviszony megszűnésének időpontjában járó illetmény, illetve bér.

Az elképzelések szerint annak a rétegnek nem jár a pénz, amelynek 2004-ben az egyhavi juttatás tizenketted részénél nagyobb összegű különjuttatást fizettek ki. Azok sem kaphatnak pluszpénzt, akiknek 2005. január 1-jén egyhavi különjuttatásra jogosító jogviszonyuk volt. Ez utóbbi kör egyébként amúgy is jól járt, hiszen például ha valakit szeptember 1-jétől alkalmaztak, az a decemberi fizetését kapta meg nulladik havi juttatásként. A régi szabályozás szerint viszont ennek a csoportnak csak négy hónap után járt volna időarányos pénz. Így ez a kör akár 40–50 ezer forinttal kaphatott többet: jó hír számukra, hogy nem kell visszafizetniük a többletet, legalábbis erről nincsen adat az előterjesztésben. Korábban ugyanis az is felmerült, hogy a pluszpénzt visszaveszik az érintettektől. Amúgy ez a réteg jövő év január 16-án idénre is megkapná immár 13. havi juttatásként a decemberi fizetését.

Az, aki 2005. január 1-je után állt munkába, és idén január 16-án még nem kapott egyhavi különpénzt, az első 0. havi bérét 2006. január 16-án veheti majd fel. Ennek mértéke a jogviszony keletkezésének időpontjában járó illetmény, illetve bér lesz. Ha valakinek 2005. január 1-jén volt jogviszonya, és idén nem kapott egyhavi különbért, mert 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadságon, esetleg gyesen vagy gyeden volt, az is jövő év január 16-án kapja meg egyhavi pluszjuttatását. Ennek mértéke a szabadságot megelőző utolsó munkában töltött teljes hónapra kifizetett járandóság vagy a gyes, illetve gyed folyósítását megelőző utolsó munkában töltött teljes hónapra kifizetett bér. Ha az érintett 2005 folyamán visszatért dolgozni, akkor a visszatérésekor megállapított összeg jár neki.

Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy milyen költségvetési kiadásokat eredményez a kifizetés. Az előzetes elemzések néhány ezer főre teszik azoknak a számát, akiknek ki kell utalni az elmaradt pénzt. Ez 4–5 milliárdos kiadást jelenthet. Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke lapunknak korábban kifejtette: a pedagógusok körében mintegy ezres nagyságrendet tesz ki azok száma, akik nem kaptak 0. havi fizetést sem, mivel közben nyugdíjba mentek, így munkaviszonyuk nem élt a korábban előírt január elsején. Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke úgy látja: elérheti a 15 ezres nagyságrendet azok száma, akiknek jár az elmaradt 13. havi pluszpénz. Az érintettek köre átlagban félhavi fizetését igényelheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!