Hírek

2005.11.25. 00:00

Felújulhat a párbeszéd az atomügyben Teheránnal

Cs. E.

Méltányolni látszik az ENSZ, hogy Irán jelezte: kész ismét tárgyalni nukleáris programjáról. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) több mint három éve vizsgálja azoknak az állításoknak a valódiságát, hogy Teherán atomfegyver előállításán mesterkedik. Irán tagadja ezt, és az atom békés célú felhasználását hangsúlyozza, de elismeri, hogy bizonyos technológiai eszközöket titkol a külvilág előtt. Három uniós ország, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország képviselői a tervek szerint december 6-án ülnének le ismét tárgyalni az irakiakkal.

A fő napirendi pont az az orosz ajánlat lenne, hogy az atomreaktor működtetéshez szükséges uránium dúsítását Oroszországban végeznék. Ez a forgatókönyv azonban újabb egyeztetéseket kíván, ezért – nyilatkozta egy NAÜ-szakértő – időt kívánnak adni Iránnak és az érintett feleknek. A diplomata szerint nagyon rossz fordulatot venne az ügy, ha Teherán nem fogadná el ezt a megoldást, és ismét előtérbe kerülne az a korábbi ígéret, hogy Irán makacssága esetén az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszik az iráni atomprogram ügyét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!