Hírek

2005.11.25. 00:00

Építő hozzáállást szorgalmaz Angela Merkel az Európai Unióban

Párizs és Brüsszel után Londonban tárgyalt az új német kancellár. A BBC szerint Angela Merkel és Tony Blair miniszterelnök elsősorban az EU pénzügyeiről, mindenekelőtt a 2007–2013 közötti közös költségvetés sínre tételéről folytatott eszmecserét.

Cs. E.

A büdzsé vitája elsősorban azért feneklett meg, mert Nagy-Britannia közölte: azzal a feltétellel hajlandó lemondani az 1984-ben kiharcolt, évente több mint 5 milliárd eurós visszatérítéshez, ha a franciák hozzájárulnak a bőkezű agrártámogatások csökkentéséhez. Merkel igyekezett erről lebeszélni brit kollégáját, aki az EU soros elnöki tisztét is betölti.

Merkel Brüsszelben cáfolta, hogy közvetítőként lépne fel: mint kacellár elsősorban a német érdekeket képviselem – hangsúlyozta. Ami az unió biztonsági kérdéseit illeti, Angela Merkel szerint ezekről inkább a NATO-ban kellene beszélni. A kancellár síkra szállt az USA-hoz fűződő kapcsolatok erősítéséért, ugyanakkor közölte, hogy Németország továbbra sem készül katonákat küldeni Irakba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!