Hírek

2005.11.24. 16:49

Elérte a szennyezés a négymilliós várost

Elérte a benzolszennyezés a négymillió lakosú kínai Harbin városát csütörtök hajnalba. A kínai kormányzat titkolózása, illetve a rossz döntések miatt hatalmas a pánik a tartományi központban, az emberek között elképesztő pletykák kaptak lábra.

BAMA

Majdnem két hete egy vegyiüzemben történt robbanás következtében ömlött a Szonghua-ba jelentős mennyiségű benzol. A környék vízellátását biztosító folyóban az egészségügyi határérték 108-szorosára nőtt a víz benzoltartalma. A kínai vezetés titkolni próbálta a balesetet, kedden a hálózat karbantartására hivatkozva megszűntették a vezetékes vízszolgáltatást, de szerdára beismerni kényszerültek a közeledő veszélyt. A lakosságon pánik tört ki, sokan buszokkal igyekeznek menekülni Harbinból, s lábra kaptak olyan pletykák is, amelyek szerint a várost napokon belül hatalmas földrengés rázza meg.

A még mindig nagy koncentrációjú, a folyót 80 kilométer hosszan beszennyező folt várhatóan 40 óra alatt hagyja el a város. Ez után az egész ivóvízellátó rendszert megtisztítja a szolgáltató. A hatóságok 15 kórházat alakítottak ki, ezek várják a mérgezést szenvedett lakosokat.

Oroszországot is eléri a szennyezés

Harbin 700 kilométerre van az orosz határtól, s a kínai hatóságok számítása szerint a szennyezett víz két hét múlva éri el az Amur folyót. A leginkább veszélyeztetett település Habarovszk, s a város lakói máris megkezdték a palackozott víz felvásárlását. (Ez természetesen azonnal áremelkedéshez vezetett.) Vlagyimir Popov, Habarovszk megye katasztrófavédelmi bizottságának elnöke bejelentette: november 25-étől rendkívüli állapotot vezetnek be. A folyóvízellátást mindazonáltal nem állítják le, mert az fennakadást okozna a hőszolgáltatásban. A lakosságnak azonban azt ajánlják, hogy csapvizet ne igyon. A város vezetése jelenleg azt szervezi, hogy a köz- és gyermekintézményeknek lajtos kocsival szállítsák a vizet. Az orosz és a kínai hatóságok magas szinten tartják a kapcsolatot, és csütörtökön forró drótot állítottak fel a szomszédos kínai és orosz megyék között. Habarovszkban és környékén egyébként megkezdték a vízkészletek leltárba vételét; egyelőre bíztató körülmény, hogy a nagyváros ellátásának csak egy része származik az Amurból.

Fehérvérűséget is okozhat a benzol

A benzol jellegzetes szagú, színtelen, gyúlékony folyadék, petróleumból nyert fontos vegyipari alapanyag. Az anyag mérgező hatású, a szervezetbe légzéssel, bőrön keresztül és lenyeléssel juthat. Amennyiben a szervezet rövid ideig érintkezik a vegyülettel, úgy az a szem, a bőr, vagy a légzőrendszer irritációjához vezet, közvetlen a tüdőbe jutva tüdőgyulladást okozhat. Bódító hatása miatt előidézhet tudati szint csökkenést, eszméletlenséget, akár halált is. Hosszú távon hatással lehet a csontvelőre és az immunrendszerre, előidézhet vérsejtszámcsökkenést, fehérvérűséget, így rákkeltő hatású.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!