Hírek

2005.11.14. 00:00

Drága nász a németeknek

A németek legfeljebb a stabilitásnak örülhetnek, miután megszületett a koalíciós megállapodás a kereszténydemokraták és a szocdemek között. A beígért megszorításoknak már aligha.

Gyükeri Mercédesz

Jóváhagyta a kereszténydemokrata CDU/CSU a pénteken megkötött német nagykoalíciós megállapodást. Ha ma partnerük, az eddig kormányzó szociáldemokraták (SPD) is áldásukat adják a kényszerházasságra, másfél hónapos patthelyzet után jövő héten újra kormánya lehet Németországnak.
Azonban senki nem tagadja: a szeptember 18-i választásokon győztes CDU/CSU és a szociáldemokraták több mint százoldalas megállapodását nem a kölcsönös szimpátia, hanem a szükség diktálta. Ám az Angela Merkel vezette nagykoalíció nemcsak a két pártnak, de a németeknek sem lesz könnyű menet: a megállapodás pénteki bejelentésével egy időben már szigorú megszorításokat vetítettek előre a várhatóan jövő kedden a parlament által is jóváhagyott kormány tagjai.
Megvalósul például az az áfaemelés, amelynek idő előtti – a választási kampány közepén történő – kiszivárogtatása majdnem végzetesnek bizonyult a kereszténydemokraták számára. Eszerint 16-ról 19 százalékra emelik a forgalmi adó felső kulcsát. Ezenkívül nő a nyugdíjjárulék, és az egyedülállók 250 ezer euró feletti, míg a házaspárok félmillió euró feletti keresetét a korábbi 42 százalék helyett 45 százalékos jövedelemadó terheli majd. Ez utóbbi intézkedés talán nem rendíti meg a németeket (a 250 ezres határt csupán 360 ezren lépik át a 82 milliós országban), ám az már annál inkább, hogy a foglalkoztatottak próbaideje hat hónapról két évre emelkedik. A próbaidő alatt pedig nem számíthatnak azokra a szociális juttatásokra, amelyekért foggal-körömmel harcolnak a szakszervezetek, mióta a Gerhard Schröder vezette szociáldemokrata kormány az államháztartás súlyos hiányának, illetve a harmincas évek óta nem látott magas – októberben 11 százalé-kos – munkanélküliségnek a letörése érdekében nekilátott a szociális juttatások leépítésének.
A tervek elfogadása ráadásul biztosnak tekinthető, hiszen a Bundestag 614 képviselője közül 448-an tartoznak a két koalíciós párt valamelyikéhez. Mi a jó hír? Angela Merkel még egy nyugodt évet ad majd honfitársainak, mivel a megszorítások csak 2007-től kezdődnek.
Kérdéses azonban, a helyén marad-e addig Németország első női kancellárja és az ország második nagykoalíciós kormánya.

Hiánycsökkentési tervek berlini módra

Bármit is tesz az új német kormány, az első cél a költségvetés GDP-hez viszonyított hiányának 3 százalék alá csökkentése kell, hogy legyen. Merkelék ezt most 2007-re ígérik, amihez a koalíciós partnerek szerint legalább 35 milliárd eurós kiadáscsökkentésre lesz szükség. Ennek első lépése az adókedvezmények szigorítása lesz, ezt 2007-től követi több adó növelése, míg a társasági adók reformja 2008-tól várható. A kis- és középvállalkozások ugyanakkor kedvezőbb adófeltételekre számíthatnak, és 25 milliárd euróval kívánja elősegíteni a kormány a kutatást. Ezenkívül a szocdemek ígérete szerint 2020-ra leszerelik az atomerőműveket, ekkorra a villamosenergia ötödét alternatív energiaforrá-sokkal kívánják előállítani.

A beígért megszorításoknak már aligha. Gyükeri Mercédesz Hiánycsökkentési tervek berlini módra Bármit is tesz az új német kormány, az első cél a költségvetés GDP-hez viszonyított hiányának 3 százalék alá csökkentése kell, hogy legyen. Merkelék ezt most 2007-re ígérik, amihez a koalíciós partnerek szerint legalább 35 milliárd eurós kiadáscsökkentésre lesz szükség. Ennek első lépése az adókedvezmények szigorítása lesz, ezt 2007-től követi több adó növelése, míg a társasági adók reformja 2008-tól várható. A kis- és középvállalkozások ugyanakkor kedvezőbb adófeltételekre számíthatnak, és 25 milliárd euróval kívánja elősegíteni a kormány a kutatást. Ezenkívül a szocdemek ígérete szerint 2020-ra leszerelik az atomerőműveket, ekkorra a villamosenergia ötödét alternatív energiaforrá-sokkal kívánják előállítani. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!