Hírek

2005.11.24. 14:41

Csonka felvételi tájékoztató jelenik meg december 15-én

December 15-én jelenik meg az új felsőoktatási tájékoztató. „Teljesen más lesz, mint az eddig megszokott. 74 felsőoktatási intézmény a 102 alapszakot az új képzési szerkezetnek megfelelően osztott– bolognai rendszernek megfelelő – képzésként, míg 7 szakot változatlan formában indít majd útnak” – mondta el Mang Béla, az oktatási minisztérium helyettes államtitkára.

F. K

Ugyanakkor a tájékoztató még nem tartalmazza a mesterszakokat, lévén, hogy azokból mindeddig összesen tíz katonai szaknak zárult le az akkreditációja. „Konkrétumok még nem lesznek benne, de irányok és utalások igen” – jegyezte meg lapunknak Klinghammer István, az ELTE rektora. A diákok így bizonytalanok lehetnek azzal kapcsolatban, hogy választott alapszakukról milyen mesterképzésre jelentkezhetnek tovább. A rektor azt sem tartja kizártnak, hogy komoly átrendeződés zajlik majd a felsőoktatásban.

„Lesznek felsőoktatási intézmények, amelyek diákok nélkül maradnak majd” – mondta Klinghammer István. A jelentkezési határidő jövőre is február 15-e lesz, s a diákoknak háromezer forintot kell fizetniük jelentkezésenként. A bolognai többszintes képzési rendszerre történő átállás során a felsőoktatásba jelentkező diákok először egy 3 éves alapképzésben vesznek részt, majd ezután 35 százalékuk léphet tovább a két éves mesterképzésbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!