Hírek

2005.11.03. 00:00

Csábítás a Komédiumban

Öt–hat éve annak, hogy minálunk kapós lett a hastánc. Egyre-másra jártak hastáncolni a súlycsökkenésre és alakformálásra vágyó hölgyek. Meg persze akiket a szexis keleti műfaj csábereje megkapott. Aztán a lelkesedés alábbhagyott, de a csábos tánc a színpadon tovább él.

Váczy A.

Joós Judit Marokkóban sajátította el a műfaj csínját-bínját, és hazatérve megalakította tánccsoportját. A Jamina Ghawazee együttes a nők érzéki táncával vezet végig az ősidők zenéjétől a mai világzenének mondott hangzatokig. Radó Gyula eredeti rendezéséből végképp világossá válik, hogy a keleti törzsi zenék és táncok, beleértve a cigány, muszlim és zsidó elemeket, szinte mind ugyanarról szólnak: a női test szépségének csábításáról, az érzett vagy okozott fájdalomról, szenvedésről és szenvedélyről. A rendezés remekül komponálta egybe Ar-Rumi, Shakespeare, Baudelaire, Babits Mihály és Wass Albert versrészleteit, amelyekkel Rátóti Zoltán színművész szakítja meg a táncok hullámzó folyamát.

A másfél órás előadás nem hagy pihenőidőt a nézőnek. Talán sok is a klasszikus nyugati zenéhez szokott fülnek a szüntelen keleti hangzás, de a jó ízlés és a világpolgár számára van mondanivalója. Nem csoda, ha a Tüköry utcai Komédium Színház szalonjában gombostűt sem lehet leejteni a Csábítás alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!