Hírek

2005.11.21. 00:00

Békekötés nélküli barátság

Csák E.

A Japánban tárgyaló orosz államfő úgy nyilatkozott: kölcsönös tisztelet esetén megoldhatók a két ország közötti problémák. A vitatott tulajdonú szigetek sorsa a várakozásokkal ellentétben nem jutott előbbre a csúcstalálkozón. A Kuril-szigeteket Oroszország második világháborús jóvátételeként tarthatta, illetve tartja meg, Tokió azonban ragaszkodik a négy „északi terület” visszaadásához. A látogatás idején néhány tucat ember utcai tüntetésen fogalmazta meg a követeléseket, s blokád alá vette az orosz nagykövetséget.

A meglévő ellentétek azonban nem gátolják azt, hogy a két szomszéd hatalom erősítse gazdasági kapcsolatait – mutat rá beszámolójában a BBC. Az energiahiánnyal küzdő Japán igyekszik a hasonló problémák előtt álló Kínánál előnyösebb megoldást találni a felépítendő kelet-szibériai gázvezeték nyomvonalára. Japán cégek máris sokmilliárd dollárt költenek az orosz Távol-Kelet szénhidrogén-tartalékainak feltárására.

Tokió előtt Vlagyimir Putyin Dél-Koreában tárgyalt a gazdasági együttműködésről. Az elnök konkrét területként az energetikát, a közlekedést, a hírközlést, az informatikát és a halászatot említette. Idén az árucsere elérheti a 7 milliárd dollárt – mutatott rá az elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!