Hírek

2005.11.12. 00:00

Béccsel együtt Budapest Szentpétervárott

Csák E.

Megnyílt a „Bécs és Budapest Szentpétervárott 1870–1920” című kiállítás az Ermitázs három impozáns dísztermében. A majd 500 műtárgyat felvonultató tárlatot Bozóki András magyar, Elizabeth Gehrer osztrák, Alekszandr Szokolov orosz kulturális miniszter, valamint az Ermitázs főigazgatója, Mihail Piotrovszkij nyitotta meg. A kiállítás tárgyait a három ország múzeumai, valamint több magángyűjtő kölcsönözte.

A tárlat számos műfajt vonultat fel, a névjegy nagyságú képeslapoktól a nagyméretű festményekig és szobrokig, a viseletektől a vázákig, az üvegablakoktól az épületmakettig és épülettervekig, színházi díszletektől a könyvekig. A kiállítás egyik különlegessége a magyar festő, Uitz Béla Ikonanalízise, a közép-európai avantgárd és az orosz ikonművészet találkozása. A tárlatot Zichy Mihály, a cári udvar egykori hivatalos festőjének Ermitázsban őrzött munkái egészítik ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!