Hírek

2005.11.23. 00:00

Az SZDSZ szerint Orbán elriasztja a befektetőket

,,Orbán Viktor újra a külföldi befektetők elriasztását tűzte ki célul” – jelentette ki Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke kedden.

F. K.–É. S.–T. G.

A pártvezér szerint a konzervatívok elnöke megerősítette korábbi álláspontját, hogy felül kívánja vizsgálni a privatizációs szerződéseket. Kóka János gazdasági miniszter hétfőn a Parlamentben arra utalt, hogy Orbán Viktor befektetőket riasztott el Magyarországról. „Vannak olyan információink, hogy ezek a befektetők megkeresték a Fidesz elnökét, és ott nem lettek megnyugtatva a privatizációs szerződések felülvizsgálatával kapcsolatban. Most összegyűjtjük a tényeket, és majd a kellő időben hozzuk nyilvánosságra” – közölte lapunkkal Tóth Judith, a gazdasági miniszter szóvivője.

A gazdasági miniszter a Fidesz pártelnökével lefolytatott szópárbaja után a Parlament folyosóján hétfőn azonban még konkrét példát is emlegetett Orbán befektető riogató magatartására. Kókának ellenőrzés alatti információi vannak arról, hogy a Budapest Airport (BA) magánosításakor „nem nyugtatott meg” teljes nyugalommal egyes befektetőket – egy esetben egy pályázó cég országának nagykövetét sem –, akik aggódtak az előző ciklus miniszterelnökének a privatizáció felülvizsgálatát, illetve a visszaállamosítást sejtető nyilatkozatai miatt.

„A gazdasági miniszter szamárságokat beszélt, s ennek jogi következményei is lesznek” – jelentette ki Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője. A párt egyébként a villamos energia árának csökkentésére több elemből álló javaslatcsomagot dolgozott ki. Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője szerint a versenykörülmények megteremtéséig a kormánynak kell szabályoznia az áramárakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!