Hírek

2005.11.02. 00:00

Az elnök hozzátartozói a gyilkosság gyanúsítottjai

Szíria ismét tagadta azokat az állításokat, miszerint nem működött teljességgel együtt a Rafik Hariri libanoni miniszterelnök meggyilkolása ügyében indított ENSZ-vizsgálattal. Ezt megelőzően a Biztonsági Tanács egyhangú határozattal szólította fel Szíriát arra, hogy működjön együtt a vizsgálattal.

Cs. E.

Az eredeti határozati javaslatot benyújtó Franciaország, Egyesült Államok és Nagy-Britannia gazdasági szankciókat helyezett volna kilátásba, amennyiben Damaszkusz megtagadná a kooperációt, ám Kína és Oroszország nyomására végül olyan szöveget fogadtak el, amely „szükség esetére további lépések”-kel fenyeget. A kompromisszum lázas tárgyalássorozat után született meg, amely miatt magát a szavazást egy órával el kellett halasztani. Oroszország és Kína ugyanis mély aggodalmának adott hangot, mondván: nagyon keménynek hangzanak a Szíria ellen kilátásba helyezendő szankciók. Lavrov orosz külügyminiszter figyelmeztetett arra, hogy a BT-t bírósággá akarják változtatni.

Az ENSZ által most meghozott egyhangú határozattal fontos lépés történt Szíria elszámoltatása felé, s a határozat további lépéseket is kilátásba helyez – mondta Rice amerikai külügyminiszter. A BT most azt követeli, hogy tartóztassák le mindazokat, akiknek a gyanú szerint köze lehetett a volt libanoni miniszterelnök meggyilkolásához, és tegyék lehetővé e személyek kihallgatását. A múlt héten a vizsgálati anyag a gyanúsítottak között Bashar Al Asszad szíriai elnök fivérét és sógorát is megnevezte.  

Cs. E. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!