Hírek

2005.11.26. 00:00

Áramügy: vizsgálják a szerződéseket

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra azt a levelet, amelyet a hosszú távú áramszerződésekről írt az Európai Bizottság versenybiztosának. Ebből ugyanis világosan kiderülhet, valóban felülvizsgálnák-e az 1995-ben kötött szerződéseket. Mindezt Szájer József európai parlamenti képviselő jelentette be pénteken.

Sz. Sz.

Emlékezetes: Orbán Viktor hétfőn a parlamentben szorgalmazta, hogy az energiaárak csökkentése érdekében felül kellene vizsgálni az energiaszolgáltatókkal kötött szerződéseket. Kóka János gazdasági miniszter nevetségesnek nevezte a javaslatát, mint fogalmazott, „ez olyan, mintha azt kérnénk, hogy töröljük el az árakat: legyen minden ingyen”. Batiz András kormányszóvivő tegnap már azt mondta: a megállapodások felülvizsgálata, újratárgyalása nem csak szándéka a kormánynak, de tesz is ennek érdekében lépéseket.

Közben kiderült: a Magyar Energia Hivatal is vizsgálja az MVM és az erőművek közötti hosszú távú szerződéseket. A szervezet azt ellenőrzi, hogy ezekben a szerződésekben érvényesül-e a legkisebb költség elve. A vizsgálatot még az idén lezárhatja a hivatal. – Mivel magánjogi szerződésekről van szó,  a hivatal nem tudja megváltoztatni ezeket a szerződéseket, de felszólíthatja a feleket a megváltoztatására – mondta Tóth Judit, a gazdasági tárca szóvivője a távirati irodának. Hozzátette: ezzel párhuzamosan az EU is folytat vizsgálatot az ügyben. Az unió azt vizsgálja, hogy ezek a szerződések összeegyeztethetők-e az európai unió versenyszabályaival. A két vizsgálat közvetlenül nem ugyanarra irányul, de hatásaiban ugyanaz a célja: az árak leszorítása.

Katona Kálmán, az MDF alelnöke, aki az Orbán-kormány közlekedési minisztere, majd később a Magyar Villamos Művek Rt. elnök-vezérigazgatója volt, a Független Hírügynökségnek azt mondta: Magyarországnak nincs módja változtatni a szerződéseken. Szájer József szerint azonban van lehetőség ezek felülvizsgálatára, sőt, az EU ezt el is várja tőlünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!