Hírek

2005.11.10. 00:00

Alkotmányellenes a kártérítés

Teljes egészében alkotmányellenesnek minősítette a román alkotmánybíróság azt a törvényt, amely I. Mihály volt királyt kártalanította volna.

Lukács János, Kolozsvár

[caption id="" align="alignleft" width="162"] Ceausescu, a kivégzett államfő
[/caption]A törvény szerint a kommunisták által trónjától megfosztott Mihály 30 millió eurós kártérítést kapott volna a román államtól cserébe az egykori nyári rezidenciának számító, festői szépségű Peles-, Pelisor- és Foisor-kastélyért, valamint a bennük található értéktárgyakért. Az alkotmánybíróság szerdai döntése szerint a jogszabály ellentmond a törvény előtti egyenlőség alkotmányos elvének, ezért visszautalta azt a parlamentnek.

Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-es szenátor úgy nyilatkozott, a törvény újratárgyalására valószínűleg nem kerül már sor, mivel az alkotmánybíróság – fennállása során első alkalommal – nem csupán egyes cikkelyeket minősített ellentétesnek az ország alapokmányával, hanem a teljes törvényt semmissé nyilvánította. A Románia egyik nemzeti szimbólumának számító szinajai Peles-kastélyban ma múzeum működik.

Eközben Valentin Ceausescu, a néhai román diktátor fogadott fia perel azokért a festményekért, amelyeket 1989–90 között koboztak el tőle. A rendszerváltás évét követően ugyanis Valentin ellen per indult, mivel az ügyészség szerint szüleivel együtt hozzájárult a nemzetgazdaság aláaknázásához. Később felmentették ugyan a vád alól, de az elkobzott tárgyak közül öt festményt nem adtak vissza neki. Az ügy szerdán került át a legfelsőbb bíróságtól a bukaresti táblabírósághoz, mivel a képek értéke nem haladja meg az ötmilliárd régi lejt (35 millió forint). Az öt festménynek a holléte is bizonytalan, a nemzeti múzeum szerint nincs a birtokukban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!