Hírek

2005.11.23. 07:47

Áldozatokat szed a korai tél

Már négy áldozatot követelt a téli hideg az országban: három idős férfi és egy tizenéves fiú fagyott meg. A fővárosban nyolcszázzal több hajléktalannak tudnak menedéket biztosítani a téli hónapokban.

Bánky Bea – Pál Ágnes

Kihűlt egy hatvannyolc éves férfi a Tolna megyei Tevelen. Felesége halála óta, tizenegy éve egyedül élt családi házában. Vasárnap késő este hazafelé tartva, egyelőre ismeretlen okból, egy ház lépcsőjére ült, ahol reggel holtan találtak rá. Életét a gyors orvosi beavatkozás sem tudta megmenteni – tudtuk meg Héri Lászlónétól, a falu polgármesterétől.

[caption id="" align="alignleft" width="290"] 316 ember halt meg tavaly télen azért, mert kihűlt vagy megfagyott. Fotó: Kallus György
[/caption]Csak néhány napja tart a tél, de már négy áldozatot követelt a hideg: a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpáron egy hatvan éves férfi a lakásában halt meg hétvégén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Terem községben egy hatvanöt éves férfi a háza udvarán fagyott meg. Egy tizenöt éves fiú is a hétvégi fagy áldozatává vált, egy tunyogmatolcsi utcában találtak rá vasárnap reggel. „316 ember halt meg tavaly télen azért, mert kihűlt vagy megfagyott. Elég, ha 10 fok alá süllyed a hőmérő higanyszála, már veszélyben vannak az utcán rekedtek vagy a fűtetlen lakásban élők” – mondta Korózs Lajos, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium államtitkára. Telente átlagosan 250-350 ember hal meg így. 10-15 százalékuk hajléktalan, a többséget a többnyire egyedül, ritkán lakott településen élő idősek adják, akik nem jutnak időben segítséghez.

Heves megyében időben felkészültek a télre: már elindultak a hajléktalanokat segítő teajáratok, a melegételosztások, nyitva állnak a nappali melegedők és teltház van az éjjeli menedékhelyeken is. A kint maradókról pedig az utcai szociális munkások gondoskodnak. Az elmúlt években már bevált rendszernek is köszönhetően fedél nélküliek nem estek áldozatául a megyében a hidegnek. Hevesben mintegy 200-250 hajléktalanról – többségükről, 150-160-ról Egerben – van tudomásuk a karitatív szervezeteknek.

Tavaly Budapesten 18 ember halálát okozta a hideg, köztük egy hajléktalan volt. A főváros 1660 hajléktalanról gondoskodik, 240 fős nappali melegedőt tart fenn, több mint két tucat hajléktalanszállót üzemeltet. A főváros a téli időszakra újabb 314 férőhelyet nyit meg az utcára szorult emberek előtt, az önkormányzattal szerződött civil szervezetekkel együtt 498-at. Így a 25 nappali melegedős férőhellyel együtt a hideg hónapokban 837 emberrel több jut menedékhez, mint egyébként. Rendkívüli időjárási körülmények esetén a Kocsis utcai munkásszállóban újabb 45 férőhelyen fogadják a menedéket keresőket – jelentette be Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere kedden. „A férőhely hiánya miatt senki nem halhat meg Budapesten” – szögezte le a szabad demokrata városvezető. – Ha valaki önként marad az utcán, az éjjel-nappali orvosi ügyeleteken vagy az utcai szociális munkásoktól kérhet segítséget” – tette hozzá Demszky Gábor.

„Együttműködőinkkel együtt bővítésre 14 milliárd forintot, fejlesztésekre pedig 3,6 milliárdot költöttünk idén. A Fővárosi Közgyűlés előtt van a kérelem, hogy a folyamatban lévő több száz kilakoltatást májusig halasszák el, azaz az önkényes lakásfoglalókat kivéve senki se kerülhessen ki az utcára télen” – jelentette ki a főpolgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!