Hírek

2005.11.21. 00:00

A vegyi fegyver kísértete

A vegyifegyver-készletek megsemmisítésére újabb programot fogadott el az orosz kormány.

Csák Elemér

Újabb programot fogadott el a vegyifegyver-leszerelésről az orosz kormány október 24-én. Ezt követően az illetékes állami bizottság titkára, Alekszandr Hariscsev bejelentette: Udmurt-földön, Kizner város közelében 2009-ig megsemmisítő üzemet építenek. Kiszámolták ugyanis, hogy ez a megoldás olcsóbb, mint ha a nyugat-szibériai Scsucsjébe szállítanák a halálos anyagot. A Kurgán közelében lévő katonai támaszponton 14 raktárban jelenleg csaknem kétmillió olyan lőszert őriznek, amely ma is használható lenne. Ha az ideggázok terroristák kezébe kerülnének, többször is el tudnák pusztítani vele az emberiséget.

A vegyifegyver-töltények alig nagyobbak, mint egy borosüveg. Könnyű őket szállítani és aktivizálni. A Financial Times adatai szerint csupán az orosz hadsereg birtokában 40 ezer tonna halálos töltet van; a lap azt állítja, hogy ez a készlet a legnagyobb a világon. A vegyi leszerelés érdeke az egykori ellenfeleknek is. Az Egyesült Államok egymaga tízmillió dollárt adott a scsucsjei bázis megerősítésére. Az onnan 15 kilométerre lévő megsemmisítő üzem bővítésére és üzemeltetésére Nagy-Britannia, Kanada, Olaszország, Svájc és maga Oroszország eddig csaknem 2 milliárd dollárt költött.

A végrehajtás nem könnyű. Az amerikai kongresszusnak három évre volt szüksége, hogy megszavazza a költségvetést. Oroszországban a hivatali nehézkesség miatt csúszott az építkezés. 2008-ban kezdődhet meg az igazi megsemmisítés; ennek során a fegyver összetevőit szétválasztják és bitumenben kötik meg. Az 1997-ben aláírt nemzetközi szerződés értelmében a teljes készletet semlegesítik; ehhez mintegy három évre lesz szükség.

Nagy-Britannia további százmillió dollárt szán a program végrehajtására, mert – mint a védelmi miniszter helyettese rámutatott – „vannak erők, amelyek meg akarják szerezni az ilyen anyagokat”. A helyzetet bonyolítja, hogy a scsucsjei lakosság nyomorban él, s elképzelhető, hogy akadályozni fogja az eddigi keresti forrás felszámolását. A településen ma is 49 százalékos a munkanélküliség, a házak harmadában nincs folyóvíz. Az orosz kormány azt ígéri, hogy a beruházásra fordított összeg tíz százalékát a környék lakosságának segélyezésére fordítják.

az orosz kormány. Csák Elemér -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!