Hírek

2005.11.22. 15:11

A természet őrültebb mint a képzelet

A Csillagok Háborújának emlékezetes jelenetében Luke Skywalker mélabúsan néz a kettős naplementébe a Tatuin bolygón. Az ehhez hasonló, két vagy több csillagból álló rendszerek gyakrabban fordulnak elő a magányos Nap típusú (G osztályú) csillagoknál, de bolygókat eddig csak a sci-fi írók fantáziáltak köréjük. Egészen mostanáig.

Farkas Károly

Most a kutatóknak minden eddigi elméletüket át kell gondolniuk erre vonatkozóan. Maciej Kovalcki a California Institute of Technology (Caltech) kutatója ugyanis nemrégiben egy hármas csillagrendszer körül keringő bolygót fedezett fel. A tőlünk 149 fényév távolságban lévő rendszer központi csillaga körül kering az a bolygó, amelynek nem is lenne szabad léteznie – legalábbis eddigi ismereteink szerint. „A két társcsillagnak ugyanis – amelyek szintén a központi nap körül keringenek – minden anyagot magába kellett volna szippantania, amiből bolygók képződhettek volna” – írta Konacki a Nature magazinban.

Két európai kutató azonban talált egy lehetőséget, amely szerint a bolygó kialakulása mégsem lehetetlen. Portegies Zwart és kollégája, Steve McMillan szerint a bolygó a hagyományos módon formálódott a központi csillag körül, az annak kialakulása után fennmaradt gáz és portömegből. Később a csillag keresztülvándorolt egy sűrű csillaghalmazon és ott gravitációja befogta a másik két csillagot, amelyek most is körülötte keringenek. Ez az elmélet magyarázatul szolgál a furcsa családra, ugyanakkor felveti azt a kérdést, hogy hány ilyen rendszer létezhet még. A kutatók szerint egy tipikus csillagködben öt-hat rendszer lehet. Ezek szerint egyedül a Föld „közelében” azaz a bolygónk körüli 1600 fényév sugarú körben ragyogó mintegy 10 millió csillagrendszerben 1200 ilyen bolygó lehet. Ez nem valami sok, de a kutatók szerint nem kizárt, hogy fel lehet deríteni ezeket az idegen bolygókat. „Biztos vagyok benne, hogy találunk még ilyeneket, sőt ennél furcsább dolgokat is. A természet őrültebb mint a képzelet” – mondta Portegise Zwart csillagász a New Scientist magazinnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!