Hírek

2005.11.23. 18:45

A csirkések bukták a legtöbbet

A gödör aljáról elmozdult a szárnyasértékesítés és -fogyasztás, az ágazatot ugyanakkor eddig milliárdos veszteségek érték - hangsúlyozta dr. Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója tegnap azon a békéscsabai tanácskozáson, melyen a baromfitenyésztés aktuális problémái kerültek terítékre.

Nyemcsok László

A fogyasztás harminc százalékos zuhanásáról tíz százalékos csökkenésre jött vissza a baromfiágazat - értékelte a legfrissebb adatokat Takács László. A legnagyobb veszteség a csirkefronton keletkezett, a pulykánál a gödör mélyén is „csak” 10-15 százalékos volt a visszaesés. A víziszárnyasok - kacsa, liba - értékesítésében érdekes módon a madárinfluenza-hisztéria nem igazán mutatkozott meg.

- A feldolgozók a kevesebb rendelés és a kényszertárolás költségei, a termelők a túltartás, a nehézkes átvétel és az alacsonyabb felvásárlási ár miatt is sokat vesztettek - ecsetelte a terméktanács igazgatója. - Megpróbálunk uniós támogatást kijárni a többlettárolási költségekre és a vásárlói bizalom visszaszerzését szolgáló médiakampányhoz.

A terméktanács nemrégiben 200 milliós marketingakciót indított. Takács László szerint legalább még 750 millió forint kellene. Ennek felét a terméktanács biztosítaná - agrárminisztériumi hozzájárulással is -, a másik felét kérnék az EU-tól. A kényszertárolás támogatásához egymillió eurós hozzájáruláshoz kívánnak jutni. Az igazgató elismerte: a gond ezzel elsősorban az, hogy a raktározási dotáció az uniós baromfirendtartásban nem szerepel. Kérdésünkre Takács László elmondta: 20-30 százalékkal több baromfiterméket - főként csirkét – fagyasztanak le és raktároznak a feldolgozók, mint normális viszonyok között. Mindezt megerősítette Varga Tibor, a Békéscsabai Baromfi-feldolgozó Kft. igazgatója is. A gyárban a korábbiakhoz képest hetente 20-25 tonnával, azaz 30-35 százalékkal nőtt a fagyasztóra termelés. A frissáruhoz képest a fagyasztott termékeket 10-15 százalékkal kevesebbért tudják eladni. Ezenkívül a hűtés miatt nőnek az energiaköltségeik, valamint áll a pénz az áruban. Emiatt a termelőket is nehezebben fizetik ki.

Ha már a tenyésztés szóba került: Medovarszki András békéscsabai nagytermelő elmondta, 175-ről 160-ra esett vissza a csirke kilónkénti átvételi ára. Ez a 170-175 forintos önköltséget sem fedezi. Ehhez jön még, hogy az év végére veszélybe került a kilónkénti 9,50 forintos állatjóléti támogatás. És hogy még több bajuk legyen a termelőknek: a takarmánygyártók áremelést jelentettek be. Medovarszki András szerint karácsony környékén lesz a legnagyobb baj a készletgyarapodás miatt, és a baromfipiac kiegyensúlyozottsága jövő húsvét környékére állhat helyre. Hacsak egy újabb hisztériakeltés nem szól közbe, és löki vissza a gödörbe a baromfisokat.

Pipishow kígyózó sorokkal Az agrárkamara által szervezett békéscsabai baromfis tanácskozás után a város központjában pipishow-t rendeztek. Kétszázötven frissen sütött grillcsirkét kóstoltattak a járókelőkkel, valamint reklámáron vásárolni is lehetett a pipihusiból. Sorok kígyóztak az ízletes szárnyasért, melyet diákok „A magyar csirke az igazi” feliratú pólóban kínáltak. Egy olyan hang nem volt, hogy bármilyen veszéllyel járna a magyar csirkehús fogyasztása. Egy csirkecombot falatozó hölgy, a békéscsabai Szelei Mátyásné megállapította: ezt jól kisütötték, a csirkét meg finomra sütötték.

Pipishow kígyózó sorokkal

Az agrárkamara által szervezett békéscsabai baromfis tanácskozás után a város központjában pipishow-t rendeztek. Kétszázötven frissen sütött grillcsirkét kóstoltattak a járókelőkkel, valamint reklámáron vásárolni is lehetett a pipihusiból. Sorok kígyóztak az ízletes szárnyasért, melyet diákok „A magyar csirke az igazi” feliratú pólóban kínáltak. Egy olyan hang nem volt, hogy bármilyen veszéllyel járna a magyar csirkehús fogyasztása. Egy csirkecombot falatozó hölgy, a békéscsabai Szelei Mátyásné megállapította: ezt jól kisütötték, a csirkét meg finomra sütötték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!