Hírek

2005.10.12. 00:00

Luciano Pavarotti, a titkárnője és a fellépés előtti spagetti

Parcsami Gábor

A ma 70. születésnapját ünneplő, világhírű olasz tenor, Luciano Pavarotti több magyar operaénekesnővel is fellépett. Nem egy alkalommal együtt énekelt Kincses Veronikával, Tokody Ilonával és Marton Évával. – Először 1981 március 15-én énekeltem vele együtt a milánói Scalában a Toscát – mondja Marton Éva. – Ő játszotta a férfi-, én pedig a női főszerepet. Pár évvel később Zürichben újra együtt énekeltünk Puccini művében. Majd 1986-ban következett a New York-i Metropolitan színpadán Verdi A trubadúr című operája. Ezt az előadást a világ összes országa közvetítette, kivéve hazánkat. Ismerőseink a moszkvai adón nézték meg az előadást. Emlékszem, a fellépés előtt felmentünk a lakására, ahol vendégül látott bennünket egy hamisítatlan olasz spagettire. Ennek a találkozásunknak volt még egy érdekessége. Meglepődve ismertem fel a mester titkárnőjében a budapesti József körúti házunkból származó lányt. Marton Éva Pavarottit csodálatos embernek tartja, akivel álom énekelni. – Annak ellenére, hogy a színpadon nehezebben mozog, élmény vele együtt játszani – állítja. – Mindenkit elbűvöl csodálatos, egyedi, senkiéhez sem hasonlítható hangjával.

Pavarotti Modenában, egy pék fiaként született. Erős, zengő és azonnal felismerhető hangja olyan magasságokba emelte, amely századunkban csak a popsztároknak és a hollywoodi filmcsillagoknak jut osztályrészül. Pályafutása alatt negyvennyolc lemeze jelent meg, negyvennégy évet töltött színpadon. A világsztárról hónapokkal ezelőtt felröppentek olyan hírek, hogy hamarosan abbahagyja az éneklést. Ennek időpontja azonban még nem ismert. Legközelebb október 14-én, pénteken éppen a MÁV Szimfonikus Zenekar kísérheti a legendás olasz tenort stuttgarti születésnapi koncertjén. Az est programjában Tosti-dalok, Bellini-áriák mellett Puccini Bohéméletének és Mascagni Fritz barátunk című operájának néhány részlete hangzik fel. A hangverseny műsorában szerepel még Leoncavallo Mattinatája, népszerű áriák Lehár operettjeiből, a ráadások közül pedig nem maradhat ki Lara Granadája és az O sole mio sem. Az est karmestere és zongoristája ismét Leone Magiera lesz, aki Pavarotti régi partnere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!