Hírek

2005.10.04. 00:00

Havi 62 ezer forint segély a bűnözők áldozatainak

Holnap tárgyal a kormány az igazságügyi tárca által beterjesztett áldozatvédelmi törvényről, amely a tervek szerint januárban lép hatályba. Az áldozatvédelemről mindeddig nem született törvény. A tervezet célja, hogy a bűncselekmények következtében keletkezett anyagi, szociális, fizikai vagy pszichés sérelmeken segítsenek.

Dreissiger Ágnes

A minisztérium hatvankétezer forintban állapítaná meg a megítélhető segély felső határát. A kárenyhítésre annak lenne joga, aki ellen szándékos, erőszakos bűncselekményt követtek el, és emiatt testi épsége, egészsége súlyosan károsodott. Más megítélés alá esnek azok a magyar állampolgárok, akik itthon, illetve akik külföldön estek áldozatul. Állami kártérítést ugyanakkor csak azok a rászulók kaphatnának, akiknek a nettó havi jövedelme nem haladja meg a 125300 forintot – mondta lapunknak Sömjén László, az Igazságügyi Minisztérium osztályvezetője. A törvénytervezet szerint a kárenyhítési kérelmet a bűncselekmény elkövetése után legkésőbb három hónappal lehetne benyújtani. Jelenleg 80 millió forintot költ az állam áldozatvédelemre, az igazságügyi tárcánál úgy számoltak, hogy a tervezet plusz 52 millió forinttal terhelné meg a költségvetést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!