Hírek

2005.10.19. 00:00

Félni lehet, megijedni nem

A junior-világbajnokság megnyerése után Szerbia és Montenegró okkal lehet büszke, hiszen a szezon valamennyi nagy pólótornáján az élen végzett.

Malonyai Péter

Tulajdonképpen mindenről mi, magyarok tehetünk. Az elmúlt esztendőben ugyanis a pólóválogatott hatszor találkozott a szerbekkel és mind a hatszor győzött. A Világliga csoportmeccsein háromszor nyert a Kemény Dénes vezette klassziscsapat (11-9, 8-5, 13-12), sikerrel járt a döntőben is (12-8), majd jött az olimpia. Az athéni nyitó- meccsnek (6-4) különösebb jelentősége nem volt a jövő szempontjából, ám aztán következett a döntő, amelyben 0-3 és és 5-7 után, az utolsó negyedben három gólt lőve és egyet sem kapva védte meg olimpiai bajnoki címét Magyarország. Hogy az elkeseredettség, a csalódottság óriási volt szerb oldalon, az magától értetődő. Mint ahogy az is, hogy minden eszközt bevetettek azért, hogy az idén forduljon a kocka. Nos, sikerrel jártak. A felnőtteknél a világbajnokságon (8-7) és a Világliga döntőjében (16-6) egyaránt visszavágtak Athénért (már amennyire egy elveszített olimpiai döntőt kárpótolni lehet). Aztán nyertek az Universiadén, az ifi Eb-n és a junior-vb-n is, mondhatni tehát, hogy uralják a pólóvilágot.

Ami a felnőtteket illeti, Kemény Dénes szövetségi kapitány szerint nincs ok a pánikra. – Magától értetődik, ami történt. Nálunk Benedek Tibi és Varga Tamás lemondta a válogatottságot, a szerbeknél együtt maradt a csapat, tovább harcolva azért, hogy végre elénk kerüljenek. Mert ne feledjük, az elmúlt két évben öt aranyból négy a miénk lett. Ami azért más lélektani helyzet, mint amikor mindenáron meg kell mutatni, mit tudunk. Ráadásul az idén sokat hibáztunk – a játékosok és én egyaránt –, de eddig mindig tanultunk a hibáinkból, most se lesz másképpen. Ami pedig a szerb utánpótlást illeti, félelemre nincs ok.

– A fiataloknál fontosabb, hogy hányan képesek zökkenőmentesen átlépni a felnőttválogatottba, mint az eredmény – magyarázza Kemény. – Az öt évvel ezelőtti sydneyi olimpiai bajnoki címünk óta nekünk sikerült beépíteni a csapatba az érkező fiatalokat, Madaras Norbert, Steinmetz Ádám, aztán Szívós Marci, Varga Dani jó példa erre. Ha a mostani ifiválogatottból is érkeznek tehetségek – és miért ne érkeznének –, akkor nem lesz baj.

Kemény Dénes édesapja, Kemény Ferenc (az uszodában csak „Fecsó”) évtizedekre viszszamenőleg mindent tud a pólós hátországról. Sikeres csapatokat vezényelt kapitányként, ma a szövetség utánpótlás-igazgatója. Egyetért a fiával. – Kapitányként mindig győzni akartam, ez természetes, de később már csak az volt a mérce, hogy hány gyerek lett klasszis felnőttként is – mondja. – Sok a tehetség nálunk, sok gyerek vízilabdázik, és még több szeretne. Csak hát kevés az uszoda. Budapesten például ha két srácot bedobok a vízbe, két másikra esik rá, annyian vannak. A szerbek abban járnak előttünk, hogy semmi sem drága neki a sikerekért. Kemény „Fecsó” egy esztendeje azt jövendölte, hogy a gladiátoroké a jövő, azaz a két méter feletti, kigyúrt, nagyon gyors pólósok viszik majd sokra. Véleményét most is fenntartja. – Két lehetőségünk van. Vagy mi is gladiátorokat képezünk, ami egyébként nem igazán a mi utunk, vagy megtaláljuk az ellenszerét az erővízilabdának. Erre már volt példa a múltban. Egy a lényeg, pánikra nincs ok, de mindenképpen meg kell emelnünk a kalapunkat a szerbek idei produkciója előtt.

Szerbia és Montenegróban tényleg semmit sem bíztak a véletlenre. A válogatottakat például klubcsapatként működtették, olyannyira, hogy az európai kupákban induló klubok csak a meccsek előtti napon kapták vissza a legjobbjaikat. Azt pedig mondani sem kell, hogy a közös gyakorlások számán rengeteg múlik az alapvetően figurákra épülő vízilabdában.

Öt döntő, öt győzelem 2005-ben

Világbajnokság, Montreal Szerbia és Montenegró–Magyarország 8-7

Világliga, Belgrád Szerbia és Montenegró–Magyarország 16-6

Universiade, Izmír Szerbia és Montenegró–Magyarország 7-4

Ifjúsági Európa-bajnokság, Szófia Szerbia és Montenegró–Horvátország 13-11 (Magyarország a 3. helyen végzett)

Junior-világbajnokság, Mar del Plata Szerbia és Montenegró–Horvátország 7-3 (Magyarország az 5. helyen végzett)

Világliga, Belgrád Szerbia és Montenegró–Magyarország 16-6

Universiade, Izmír Szerbia és Montenegró–Magyarország 7-4

Ifjúsági Európa-bajnokság, Szófia Szerbia és Montenegró–Horvátország 13-11 (Magyarország a 3. helyen végzett)

Junior-világbajnokság, Mar del Plata Szerbia és Montenegró–Horvátország 7-3 (Magyarország az 5. helyen végzett) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!