Hírek

2005.10.06. 00:00

Elmarad az aradi ünnepen a fiatalok füttykoncertje

Lukács János, Kolozsvár

Az 1848-as magyar forradalom Aradon kivégzett tábornokaira emlékeznek ma az erdélyi városban. Az előzetes hírekkel ellentétben Hiller István MSZP-elnök végül nem vesz részt az ünnepségen – ezt az után közölték, hogy az Erdélyi Magyar Ifjak Egyesülete (EMI) kijelentette: Hiller jelenléte miatt a rendezvény „elveszíti méltóságát”, ezért távol maradnak a megemlékezésektől. Soós Sándor alelnök szerint nem szeretnék füttykoncerttel meggyalázni a vértanúk emlékét. Király András, az aradi RMDSZ elnöke úgy tudja, az EMI nem is szerepelt a meghívottak listáján. Hiller István erdélyi látogatása többször is esedékes lett volna. Az EMI tagjai tüntetéssel akadályozták meg az idén nyáron Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselőt, hogy előadást tartson a kolozsvári Sapientia Tudományegyetemen.

Az aradi megemlékezések idén egybeesnek az Aradi Magyar Napokkal. Az egyhetes rendezvénysorozatot az RMDSZ szervezi. Az ünnepségek központi színhelye a nemrég újra felavatott Szabadság-szobor, amely egy román diadalívvel együtt immár a Román–Magyar Megbékélés Parkjában kapott végleges helyet. A mai ünnepségen magyar részről Kovács Kálmán informatikai miniszter, Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Újhelyi István MSZP-alelnök és Szabó Béla, a Határon Túli Magyarok Hivatalának megbízott elnöke lesz jelen a megemlékezésen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!