Hírek

2005.10.05. 00:00

Brüsszelbe mentek a tűzoltók

Mintegy negyven magyar tűzoltó indult Brüsszelbe, hogy ott az Európai Parlament elnökének petíciót nyújtsanak át. Mint azt lapunknak Nagy Gábor, a Fővárosi Tűzoltók Szakszervezetének elnöke elmondta, az akciótól azt remélik, hogy sikerül bevezetni a 40 órás munkahetet.

F. K.

„Ma egy tűzoltó hetente átlagosan 54 órát dolgozik. Nem szeretnénk mást, csak azt, hogy 40 óra legyen a heti szolgálati idő, és ami e fölé esik, az minősüljön túlórának, és eszerint is fizessék meg” – mondta Nagy Gábor. Ez tűzoltónként évente mintegy 400 ezer forint többletkiadást jelentene az államnak. A tűzoltók hajlanak a megegyezésre, így 48 órára csökkenne a munkaidejük, de a tárca egyelőre nem hajlandó kifizetni a túlórákat. A Belügyminisztérium (BM) közleménye szerint a 45 százalékos veszélyességi pótlék bevezetésével a vonuló tűzoltók jövedelme jelentősen nőtt. Az illetményalap emelése és a szolgálati időpótlék bevezetése pedig tovább növeli majd. A szolgálati idő csökkentése a szakemberhiány miatt csak fokozatosan történhet meg.

F. K. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!