Hírek

2005.10.14. 00:00

Botrány a futballszövetségben

Botrányba fulladt a Magyar Labdarúgó-szövetség tegnapra tervezett elnökségi ülése.

Lázár Lajos

Nagy várakozás előzte meg az MLSZ tegnapra tervezett elnökségi ülését. Ezen kaphattak volna talán kielégítő választ az korábban levélben érdeklődő elnökségi tagok arra, hogy mit is tartalmaz valójában a szövetségi kapitány páncélszekrényben őrzött szerződése.  Azt is tervezték, hogy javasolják az alapszabályt módosítását, hogy a mindenkori MLL-elnök egyben az MLSZ alelnöke is legyen. Ezen az ülésen szavaztatták volna meg a profik a szövetség közgyűlésének összehívását is. Ezekből az elképzelésekből végül nem lett semmi, mert dr. Bozóky Imre elnök reggel lemondta a 10 órára tervezett tanácskozást.

Az elnök lépése ellenére a kitűzött időpontban a profik által delegált elnökségi tagok közül megjelentek hatan, és csatlakozott hozzájuk Horváth Cs. Attila, aki az amatőr tábor részéről ott volt a kapitány szerződését firtató levélírók között. A „nyolcak” közül csak a külföldön tartózkodó Nemes Ferenc hiányzott, és nem csatlakozott a profik elnökségi tagjaihoz Puhl Sándor sem, holott ő is az MLL kiválasztottja. A hét elnökségi taggal együtt érkezett Kisteleki István MLL-elnök is. A jelenlévők arra kérték Bozóky Imrét, hogy tartsák meg az ülést, hiszen az határozatképes, annak ellenére, hogy az amatőr szféra elnökségi tagjai nem érkeztek meg. Bozóky Imre ettől elzárkózott, hivatkozott arra, hogy az MLL taggyűlésén hozott határozat sérti az elnökségi tagok függetlenségét, megakadályozza őket abban, hogy a magyar labdarúgás egészének érdekeit a saját meggyőződésük szerint képviseljék.
A jelenlévő elnökségi tagok kitartottak elképzelésük mellett, és erre válaszlépésként az elnök külön megbeszélésre hívta az MLL elsőszámú vezetőjét, Kisteleki Istvánt. Később az elnökségi tagok is csatlakozhattak a két elnökhöz. A tanácskozásról, ami nem elnökségi ülés volt, hivatalosan nem kaphatott senki sem tájékoztatást. A szövetség sajtófönöke csak annyit közölt, hogy informális megbeszélést tartottak, és az ott elhangzottak nem publikusak. Dr. Bozóky megjegyezte, hogy részéről végetért a megbeszélés, neki már nincs mondanivalója a hét jelenlévő számára. Végül a szövetség honlapján nyilatkozott. Az MLSZ elnöke által elhagyott hét elnökségi tag tovább tanácskozott, a Reggel információja szerint várják a FIFA állásfoglalását. Nem értik továbbá azt sem, ha az MLSZ elnöke kifogásolja a szövetség egyik tagszervezetének határozatát, akkor azt miért nem velük tisztázza. Ezt házon belül rendezhették volna, ehelyett Bozóky Imre „feljelentette” a ligát a nemzetközi szövetségnél.

Bozóky Imre tájékoztatta Sepp Blattert, a FIFA elnökét a történtekről. Nyilatkozatában utalt arra, hogy amíg a FIFA az üggyel kapcsolatos álláspontját nem alakítja ki, addig az MLSZ elnöksége ne hozzon határozatot, mert annak legitimitása kétséges.

Az MLSZ elnöke által vitatott „vérszerződés”

A Magyar Labdarúgó Liga 2005. október 5-én a következő határozatot hozta: Az MLSZ elnökségének az MLL által delegált tagjai az MLSZ elnökségének ülésén az MLL vezetésének elvei szerint egymás között többségi döntéssel hozott határozat szerint egységesen kötelesek szavazni. Továbbá az MLL taggyűlése úgy határozott, hogy abban az esetben, ha az MLSZ elnökségének az MLL által delegált tagjai ezen kötelezettségüket megszegik, akkor az MLSZ közgyűlésén az MLL által delegált küldöttek kötelesek kezdeményezni a fentiek szerinti kötelezettségüket megszegő MLSZ elnökségi tagok visszahívását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!