Hírek

2005.10.04. 00:00

Békefenntartó katonák az AIDS frontvonalában

Az afrikai országok fegyveres erőinél az AIDS a honvédelem problémájává nőtte ki magát. Koruk, bevetéseik és az alkalmi szex iránti igényük a katonákat a különösen veszélyeztetettek csoportjába sorolja.

Gy. Z.

A kórházak egész Afrikában dugig vannak katonákkal. A betegek azonban nem valamely fegyveres konfliktus áldozatai, hanem egy földrészméretű sorscsapásnak: az AIDS sok afrikai államban a nemzetvédelem gondjává vált. A világ csaknem negyvenmillió HIV-fertőzöttje közül huszonötmillióan a Szaharától délre fekvő országokban élnek. „A fegyveres erők tagjai sok szempontból az AIDS-járvány frontvonalában tartózkodnak” – közölte egy fokvárosi nemzetközi konferencián Mluleki George dél-afrikai védelmiminiszter-helyettes. Az ország hetvenötezer katonájának huszonhárom százaléka vírushordozó. Hivatalos adatok szerint 2002-ben a katonák halála hét-tíz százalékban az AIDS-re vezethető vissza. Új számok ugyanúgy nem állnak rendelkezésre, mint más afrikai országokból származó adatok.

A pretoriai biztonsági tanulmányok intézete azonban úgy becsüli, hogy a fertőzési arány a fegyveres erőknél kétszer nagyobb, mint az összlakosságnál. Dél-Afrika intézkedések sorozatát hozta, hogy a helyzetet ellenőrzése alá vonhassa. A fegyveres erők már 2002-ben az Egyesült Államokhoz fordultak segítségért, és hozzájárulásukat kérték egy gyógyszer hatásvizsgálatához. A szerzett immunhiányos betegség a legfőbb halálozási ok Uganda hadseregében – ismerte el Keneth Ochen főhadnagy. A katonai orvos kezeltjei közül Kampalában tavaly kétszázan haltak meg. A magas fertőzési arány pedig nehézségeket okoz az ENSZ, az Afrikai Unió békefenntartóinak bevetésénél is. Sierra Leonéban négy kék sapkás halt meg AIDS-ben, tizet HIV-fertőzés miatt hazaküldtek.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!