Hírek

2005.10.12. 00:00

Alig drágult tavaly óta az élelmiszer

A vártnál kisebb volt a drágulás az elmúlt egy évben. A tavaly szeptemberi adatokkal összehasonlítva átlagosan 3,7 százalékkal emelkedtek az árak – tette közzé tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

K. Á.

Az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 2,5 százalékkal nőttek. Ezen belül természetesen nagy a szóródás: az idényáras élelmiszerekért – zöldségekért, gyümölcsökért – például 21 százalékkal kell többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt. A liszt ára viszont 12, a cukoré 11 százalékkal csökkent az elmúlt egy évben, s olcsóbb a sertéshús és a tojás is. Még kedvezőbb a kép, ha ez év augusztusához viszonyítjuk a szeptemberi árakat, egy hónap alatt ugyanis átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek az élelmiszerárak. Az idényáras termékeket, a péksüteményeket és a csokoládét olcsóbban vehettük meg,  de a tojásért és a tejért valamivel többet kellett fizetnünk.

Az infláció növekedését fékezte az is, hogy a tartós fogyasztási cikkek átlagosan 2,9 százalékkal kevesebbe kerülnek, mint tavaly szeptemberben. A szeszes italok és a dohánytermékek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 1,5 százalékkal nőttek. Rossz hír viszont, hogy jelentősen emelkedett az alapvető energiahordozók és több fontos szolgáltatás tarifája. A helyi tömegközlekedés 14, a szemétszállítás és a csatornadíj 12 százalékkal drágult. A háztartási energia 6,1 százalékos árnövekedése szintén magasabb volt az átlagosnál. A legnagyobb mértékben, 17 százalékkal az üzemanyagok drágultak, de 14 százalékkal többet kell fizetni a gyógyszerekért is, mint tavaly szeptemberben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!