Hírek

2005.10.24. 00:00

Afganisztáni földrengés, India megnyitja a határt

Földrengés rázta meg vasárnap a kelet-afganisztáni Paktika tartományt, ahol házak dőltek romba és öt ember életét vesztette.

Gyulay Z.

A hadsereg mentőegységei azonnal útnak indultak a nehezen megközelíthető hegyvidékre – jelentette be a védelmi minisztérium szóvivője. A katasztrófa több falut is érintett, közelebbi adatok azonban egyelőre nem érkeztek. A pakisztáni Pesavár városban lévő földrengésjelző központ azt jelentette, hogy a határvidéken vasárnap kora reggel egy a Richter-skála szerinti 5,2-es, kevéssel később pedig egy 4,9-es erősségű földmozgást észleltek.

India és Pakisztán megegyezett, hogy segélyközpontot rendez be a vitatott hovatartozású kasmíri vidék indiai részén a földrengés életben maradt károsultjai számára. A segítségre szoruló pakisztániaknak megengedik, hogy orvosi ellátás céljából átlépjék a határt – jelentette be az újdelhi külügyminisztérium szóvivője szombaton. A központok, ahol sátrak, élelmiszer és ivóvíz áll rendelkezésre, kedden nyitják meg kapuikat. Pakisztán később készségesen elfogadta az ajánlatot. A segítségre szorulóknak egy mindkét részről aláírt különleges utazási engedéllyel kell rendelkezniük – közölte a pakisztáni hatóságokra hivatkozva a PTI indiai hírügynökség. Az iszlámábádi kormány öt lehetséges helyet javasolt ellátóközpontok számára. Ezáltal Kasmír pakisztáni közigazgatás alatt álló részének lakosai 1948 óta először léphetik át gyalogosan a határt.

Pervez Musharraf pakisztáni elnök pénteken szólította föl Indiát, hogy Kasmír két része között nyissa meg a határt a földrengés károsultjainak megsegítése előtt. Az október 8-i két földmozgás halálos áldozatainak számát már nyolcvanezerre becsülik, legtöbbjük Pakisztán északnyugati részén veszett oda, és az ENSZ szakértői arra figyelmeztetnek, hogy a cunaminál is súlyosabb helyzet alakulhat ki. Pakisztán és India függetlenségük ötvennyolc évvel ezelőtti kikiáltása óta két háborút vívott egymással Kasmír miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!