Hírek

2005.10.12. 00:00

A Mucuska-ügy örökre az állam titka maradhat

„Média-forgatókönyv” gyártásával gyanúsított meg egy fideszes képviselőt a kémügyben az a vizsgálat, amelynek eredményét tegnap ismertette Juhász Ferenc, a kormány nemzetbiztonsági kabinetjének vezetője a bizottság négy órán át tartó, zárt ülésén. A vizsgálat eredménye államtitok.

I. A.

A kiszivárogtatott sajtóinformációk szerint azt állapítja meg a vizsgálat, hogy egy ellenzéki politikus szervezett akciót egy jelenlegi miniszter, Magyar Bálint (SZDSZ) és egy volt tárcavezető, Hiller István (MSZP) lejáratására. A vizsgálat szerint Szatmári Tibor egy külföldi titkosszolgálat Magyarországon ténykedő hírszerzőjének informátora volt. Ismeretes, hogy a Deport 56 nevű szervezet elnöke feljelentést tett Szatmári ellen, a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.

Szatmári Tibor először Révész Máriuszt, a Fidesz szóvivőjét hívta fel segítséget kérve, amikor a Magyar Nemzetben meglátta a kémvádat, amelyben az is szerepelt, hogy felesége intim kapcsolatban állt két miniszterrel. Révész és Szatmári állítólag lehallgatott beszélgetésének részleteit is közölték a lapok. Szatmári a Reggelnek azt állította, feleségével együtt eszközként próbálják felhasználni egy nagypolitikai játszmában, amelynek ők vétlen szereplői, de a nyomozás megszüntetése megnyugtatta.

„A kémügy nem biztos, hogy az ellenzéktől indult. Nem kizárt, hogy kirobbantása a kétszáz nevet felsorakoztató ügynöklista szereplőitől ered” – mondta forrásunk. Kövér László bizottsági tag tegnap egyetértett azzal az értékeléssel, hogy a részleteket a közvélemény talán soha nem fogja megismerni. Szerinte a nemzetbiztonsági kabinet, sőt maguk a szolgálatok sem ismerik pontosan a történteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!