Hírek

2005.10.29. 00:00

A gyártó, az állam és a WHO is kaszálhat a vakcinán

Az első vizsgálat eredménye alapján nem madárinfluenzás volt az a hattyú, melyet a Fertő-tóban találtak az osztrák hatóságok. – A madár baromfikolerában pusztult el – közölte Bognár Lajos helyettes főállatorvos.

B. B.

A Románia északkeleti részén, Vaslui közelében október 21-én talált szürke gém viszont a H5N1 típusú madárinfluenza-vírussal volt fertőzött. Csehországban madárinfluenza gyanújával vizsgálnak egy gémet és egy hattyút; a tetemeket a közép-csehországi Sadska tó elhagyatott partvidékén találták. Az amerikai szenátus tegnap csaknem 8 milliárd dollárt szavazott meg a madárinfluenza elleni harcra, ebből 3,3 milliárd dollárt egy százhúszmillió adagos oltóanyag-készletre, hárommilliárdot pedig vírusellenes gyógyszerekre költenek.

Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), a magyar államnak, valamint a gyártó cégnek, az Omninvest Kft.-nek komoly anyagi hasznot hozhat a hazánkban kifejlesztett oltóanyag Rácz Jenő egészségügyi miniszter szerint. Külföldi piacra egy ampullát 5 dollárért értékesítenének. – Ha csak a technológiát értékesítjük, és csak néhány cent részesedést kap az állam ampullánként, a haszon akkor is óriási lehet. Kína és Oroszország is komolyan érdeklődik, így embermilliárdokat is beolthatnak a magyar szerrel – mondta lapunknak a miniszter.

A lakosság tömeges oltását  változatlanul nem javasolják az egészségügyi hatóságok. Az agrártárca 20 millió forintot költ arra a kampányra, amelyben a baromfihús biztonságos fogyasztása mellett érvelnek.

Elkészült az oltóanyag a H7N1 vírus ellen

Új védőoltást fejlesztettek ki brit, francia, norvég és olasz szakértők egy olyan új technológia felhasználásával, amellyel influenzajárvány esetén gyorsított ütemben állíthatnak elő vakcinát. Az Európai Unió szerint kevés az esélye, hogy H7N1-es vírus járványt okoz, ennek ellenére a H7-es törzzsel kapcsolatos kutatás értékes forrásként szolgálhat a védőoltások kifejlesztésére a jövőben. A H5N1 a legmagasabb halálozási aránnyal bíró madárinfluenza-vírus, a H7-es is képes madárról emberre átterjedni.

A H5N1 a legmagasabb halálozási aránnyal bíró madárinfluenza-vírus, a H7-es is képes madárról emberre átterjedni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!