Hírek

2005.09.16. 00:00

Kevesebben vesztették el állásukat az idén

Tizenhétezren váltak csoportos létszámcsökkentés áldozatává, harmincegyezren új állást találtak: eddig pozitív a munkaerőpiac idei mérlege.

Koczó Ildikó

A feldolgozóipar után a közszféra bocsátotta el a legtöbb munkatársat az első fél évben. Míg az előbbiben a kilencezret is meghaladta a csoportos létszámcsökkentések áldozatainak száma, addig a közigazgatás, oktatás, egészségügy, valamint a szociális ellátás területéről több mint három és fél ezer ember elbocsátását jelentették be a hazai foglalkoztatók a munkaügyi kirendeltségeknél. Ám lehet, hogy mindez csak átmeneti állapot, mivel a második negyedévben kiemelkedően sok új munkaerőt keresett a közszféra. – Dobogós helyezett az egészségügy és a szociális ellátás, az oktatás álláslehetőségei pedig több mint két százalékot tettek ki az összes meghirdetett munkalehetőség között – tudtuk meg Visegrády Tamástól, a PSP Siklóssy és Partner ügyvezetőjétől. A személyzeti tanácsadó cég elemzése alapján számos üres posztot épp a legnagyobb elbocsátó, a feldolgozóipar hirdetett meg, ezen belül azonban csökkent a gépipari pozíciók hányada.

Az ellentmondást alátámasztja Hadi László, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke, a JOB Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezetője is. A munkaerő-túlkínálat és a specialisták hiánya egyaránt érzékelhető a feldolgozóiparban, különösen a termeléshez kapcsolódó posztokra nehéz szakembereket találni.

A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint a közszférát kivéve minden ágazatban kevesebb dolgozótól váltak meg a munkaadók a második negyedévben az elsőhöz képest. Míg január és március között tízezernél is többen kapták kézhez felmondólevelüket, addig áprilistól júniusig hétezren. A fővárosban maradtak a legtöbben, közel kétezren munka nélkül, majd Nógrád következik, ahol hétszázzal emelkedett az állástalanok száma. A harmadik legnagyobb állásvesztő megye Győr-Moson-Sopron lett, ahol 640-en voltak kénytelenek elhagyni munkahelyüket.

Ha a csoportos létszámcsökkentések mellett a hazai foglalkoztatottság másik mérlegét, a munkahelyteremtést nézzük, Magyarországon 98 olyan új vállalkozás alakult az első fél évben, amelyek állásigényről tájékoztatták a munkaügyi kirendeltségeknél. Összesen 3360 munkatársat kerestek. A már meglévő vállalkozások közül 1110 bővítette a létszámát, több mint 27 ezer dolgozóval. Ebből tízezer munkatársat a Közép-Magyarország régió cégei kerestek, vagyis itt bővült leginkább
a foglalkoztatás.

Ezek is érdekelhetik