Hírek

2005.09.27. 00:00

Bezárás fenyegette, most kitüntetést kapott

Vég M.

[caption id="" align="alignleft" width="159"] A Füvészkert sorsa egy évvel ezelőtt még bizonytalan volt
[/caption]Nagyot fordult a világ egy év alatt a Fűvészkertben. Az ELTE Botanikus Kertjét tavaly novemberben még gazdaságtalanul működő intézménynek nyilvánította az egyetemi tanács, így veszélybe került Nemecsek „fürdőhelye”. A bezárás szerencsére elmaradt a tiltakozó akciónak is köszönhetően, Isépy Tamás igazgatót azonban nyugdíjazták.
Mára valamelyest rendeződött a park anyagi helyzete, sőt örömteli napok köszöntöttek a Fűvészkert dolgozóira. A megbízott igazgató, Orlóci László ugyanis Magyar Örökség-díjat vehetett át szombaton a Magyar Tudományos Akadémia székházában.

– Természetesen nagyon örülünk a díjnak. Ezzel is megerősítést nyert, hogy a Fűvészkert a magyar kultúra szerves része. A demonstrációk után ezt a kitüntetést is egyfajta kiállásként értelmezzük a munkánk fontossága mellett – mondta lapunknak Orlóci László. Az igazgató azt is elmondta, külön örül annak, hogy a Magyar Örökség és Európa Egyesület által gondozott díj hátterében állampolgári kezdeményezés áll. A javaslatokról döntő bizottság a beérkező levelek és vélemények száma, illetve súlya alapján ítélte oda a kitüntetést. – Idén új gazdálkodási formát vezettünk be, valamint megkezdtük a kert állapotának felmérését. Az infrastruktúrát mindenképpen a Fűvészkertet megillető szintre kell fejleszteni – mondta a park vezetője.

A bevételek növelése érdekében meghosszabbították a kert nyitva tartását, és különféle rendezvényekkel próbálják becsalogatni a budapestieket. Így évi több százezerre növekedett a látogatók száma. A kasszában még így sincs elég pénz arra, hogy bővítsék a kert növényvilágát. A világ minden pontjáról származó több mint hétezer féle növény azonban így is „díjazott” látványt nyújt.

Csak a legjelentősebb teljesítményt ismerik el

Molnár Ferencnek, a Pál utcai fiúk című ifjúsági regény szerzőjének, posztumusz ítélték oda a Magyar Örökség-díjat. Kitüntetést kapott többek között a Pécsi Kamarakórus és Tillai Aurél, a Gödöllői Iparművészeti és Képzőművészeti Művésztelep és az Evangélium Színház is. A díjjal évente négy alkalommal korunk, valamint a második világháborút megelőző időszak legjelentősebb magyar teljesítményeit jutalmazzák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!