Hírek

2005.07.14. 00:00

Vasgyúró és fürge az egy hónapos leopárdbébi

Ezekhez nem lehet odamenni, ezek vadállatok – mondta a Reggelnek Hanga Zoltán, a fővárosi állatkert munkatársa, amikor az újszülött leopárd gondozásáról kérdeztük.

Dávid Szonja

A mondat persze ebben a helyzetben nem sértő, hiszen tényleg veszélyes vadmacskákról van szó. Még akkor is, ha az egyikük alig múlt egy hónapos. Az anya felelősségét érezve óvja kicsinyét, és nem ismer tréfát. A kis leopárd „bébiszittereitől” megtudtuk: hathetes koráig, augusztus elejéig marad mamájával az elkülönítőben a kis vad. Ezután engedik csak  a kifutóra. Először az anyukájával, majd egyedül is. Később, az összeszoktatáskor már az apukájával is megismerkedhet. Idáig ugyanis még csak tisztes távolból figyelhette élete értelmét az újdonsült papa. Az állatkert ifjú lakója korához képest meglehetősen fejlett.

Azt csak hathetes korában tudhatjuk meg, hogy az erősebb vagy a szebbik nemet képviseli. Ekkor mehet be hozzá ugyanis először az orvos. Az állat-egészségügyi intézkedés a nagyközönség számára nem túl népszerű, hiszen csupán monitoron nézhetik a bébit. Ám az előírás a kicsi érdekét szolgálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!