Hírek

2005.07.02. 00:00

Újra Venus csillaga ragyog?

„Marry me, Marija!” – esedezett egy ifjú rajongó a publikum füle hallatára, ám a szépséges Sarapova sem hódolójának hangos házassági ajánlatát, sem saját terveit nem váltja valóra idén Wimbledonban.

Árvay Sándor

A címvédő elbúcsúzott az elődöntőben, így amerikai finálé lesz szombaton a szent gyepen.
A csinos orosz bajnoknő hiánya miatt természetesen lehet sajnálkozni, ám aligha lesz rossz a zárómeccs. A világelső Lindsay Davenport 1999-ben már nyert e tornán, s egy évvel később döntős volt. Történetesen éppen mostani ellenfele, Venus Williams akadályozta meg az ismétlésben. Aki viszont később tudott duplázni, hiszen begyűjtötte a bajnoknak járó 2001-es tálat is. Más kérdés, hogy azóta hiába próbálkozik: a következő két fináléban a húga, Serena orozta el tőle az elsőséget, s más Grand Slam-viadalokon sem jutott a csúcsra, hiszen utoljára a 2001-es US Open zárult számára teljes sikerrel. Most tehát igencsak éhes a sikerre, s nem is esélytelen, annak ellenére, hogy ranglistahelyezése alapján csupán a 14. helyen emelték ki az idei wimbledoni tornán.
Mindez most már mellékesnek tűnik, hiszen elbúcsúztatta többek között a Roland Garros-döntős Pierce kisasszonyt, legyőzte a 2. helyen kiemelt, és világelsőségre pályázó Sarapovát (7:6, 6:1), s a fináléban jár. „Eljött az én időm” – vélekedik az idősebb Williams nővér, aki tavaszi vállsérülését teljesen kiheverte, vélhetően párizsi botlását (rajtvereség a bolgár Karatancsevától) is feledte. „Régi” formájában játszik: erőteljes, energikus, nem engedi levegőhöz jutni vetélytársát. „Nincs titkom. Sok időt töltök az erősítőteremben, az edzőpályán. Egész életemet a teniszre tettem fel, nem tántoríthat semmi ettől el” – mondta, s akár az idősebb testvér üzeneteként is felfoghatók e mondatok az ifjú, s az utóbbi időben túlságosan laza életet folytató Serena számára.
Ami pedig az 1. helyen kiemelt, és az elődöntőben a nagy lehetőségre továbbra is csak váró francia Mauresmo ellen kétnapos hatalmas csatában 6:7, 7:6, 6:4-re diadalmaskodó Davenportot illeti: van miért tartania a finálétól, félnie honfitársától. Az egymás elleni mérleg ugyan a jelenlegi világelső számára kedvező (14-12), ám a wimbledoni füvön az idősebb Williams nővér ellen eddig nem sok babér termett Davenportnak. A 2000-es döntőben Venus nyert (6:3, 7:6), akárcsak a 2001-es elődöntőben (6:2, 6:7, 6:1) és a tavalyelőtti negyeddöntőben (6:2, 2:6, 6:1). Háromból három. Eddig…
Az uraknál még csak készülőben van a tripla: a világelső Roger Federer a legutóbbi két esztendő wimbledoni bajnoki címének megszerzése után idén is már csak egy lépésre van a sikertől. Pénteken a bajnokok ütközetében 6:3, 6:4, 7:6-ra nyert az ausztrál Lleyton Hewitt ellen, s ernyő alá húzódva figyelte, mit hoz a másik elődöntőben Andy Roddick (amerikai, 2.), Thomas Johansson (svéd, 12.) és az eső csatája.
A junioroknál a 2. helyen jegyzett 16 esztendős Szávay Ágnes az elődöntőben 7:6, 6:2-re kikapott a lengyel Agneszka Radwanskától, így (az 1. kiemeltként szintén búcsúzni kényszerült) fehérorosz társával, Viktoria Azarenkával immár a párosra koncentrálhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!