Hírek

2005.07.16. 00:00

Szocialista lázadás József Attilával

Polgári engedetlenségi akciót indított egy szocialista politikus az interneten. Pásztor Tibor, a belvárosi MSZP frakcióvezetője saját blogjára tette fel József Attila összes versét.

Vajta Z.

Annak ellenére, hogy a költő örökösei megtiltották a versek ingyenes internetes publikálását. Azért, mert a világhálós közlésből nincs bevétel, így szerzői jogdíjat sem kapnának a költő utódai. A Magyar Elektronikus Könyvtár meghajolt az örökösök akarata előtt, és a költő századik születésnapján levetette a verseket. A szocialista politikus viszont úgy vélte, József Attila mindenkié. Így még időben elmentette a verseket, majd egy barátja segítségével feltette internetes lapjára. Oda, ahol amúgy a közélettel kapcsolatos nézeteit kürtöli világgá.

Pásztor Tibor vállalja az esetleges jogi következményeket. Szerinte kérdéses, hogy egy magánjellegű oldalra is érvényesek-e a szerzői jogok. Hiszen Pásztor blogját saját kedvteléséből, vagy ahogy ő mondja, exhibicionizmusból írja. Az oldalból bevétele nincs, csak némi kiadása. Így József Attilát nem haszonszerzés céljából tette elérhetővé a blogon. A versek internetes közlése aligha okoz kárt, hiszen a költő szinte mindenkinek ott van a könyvespolcán – vélekedett. A világhálón pedig amúgy is sok más privát oldalon hozzá lehet férni József Attila életművéhez. Pásztor Tibor nem titkolja, kíváncsi, ha az örökösök jogi útra terelnék az ügyet, vajon kinek adna igazat a bíróság.

2007-ben lejárnak a szerzői jogok. Így jogszerűen lesznek a neten a versek. Naponta egyébként százötvenen kattintanak az MSZP-s képviselő blogjára. Köztük fideszes politikusok is. Ők nemcsak a költő iránt érdeklődnek.

Déri Tibor tizenhat oldala tízezer forint volt

A könyvtárak szerzői jogot sértenek, amikor az interneten elérhetővé teszik az irodalmi alkotásokat. Ha magánjellegű oldalra is kerülnek a versek, azok bárki számára hozzáférhetők. Mivel ezek az olvasók nem veszik meg a könyvet, kárt okoznak a kiadóknak, akik fizetik a jogdíjat. Úgy tudjuk, eddig csak Déri Tibor novellája után fizetett jogdíjat internetes szolgáltató. A tizenhat oldal mintegy tízezer forintba került.

A könyvtárak szerzői jogot sértenek, amikor az interneten elérhetővé teszik az irodalmi alkotásokat. Ha magánjellegű oldalra is kerülnek a versek, azok bárki számára hozzáférhetők. Mivel ezek az olvasók nem veszik meg a könyvet, kárt okoznak a kiadóknak, akik fizetik a jogdíjat. Úgy tudjuk, eddig csak Déri Tibor novellája után fizetett jogdíjat internetes szolgáltató. A tizenhat oldal mintegy tízezer forintba került. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!