Hírek

2005.07.29. 00:00

Romlott a középiskolások egészségi állapota

A korábbi évekhez képest tovább romlott a középiskolában tanulók egészségi állapota – derül ki a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal legújabb felméréséből.

Sz. Sz.

Az adatok szerint a 14-18 éves korosztály csaknem fele szenved mozgásszervi elváltozásoktól, tartási és gerinc-rendellenességektől. Gyógytestnevelés általában nincs az iskolákban, és ahol van, ott is órarenden kívül. A gyerekek többsége ráadásul mindent elkövet azért, hogy ezeken ne kelljen részt vennie. A kimutatások szerint a fittségi, állóképességi vizsgálatok azt mutatják, hogy a tanulók mindössze egynegyede teljesíti a korának megfelelő elvárásokat. A tanulmány szerint a középiskolások napi 5-6 órát töltenek a televízió és a számítógép előtt. Kevés a lehetőség a mozgásra, az iskolák délután és hét végén bezárnak, a sportegyesületekben pedig inkább versenyzőket nevelnek. A korosztályban egyre nő a magas vérnyomásúak és a kövérek száma. Egy 2003-as felmérésből az derült ki, hogy a 15 évesek mintegy harmada dohányzik, és a fiúk mintegy fele, a lányok egyharmada többször volt már részeg, sokuk drogot is kipróbált. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!