Hírek

2005.07.13. 00:00

Rám dől a házunk az építkezés miatt

Olvasónk egy önkormányzati tulajdonú házban lakik. Az utcabeli építkezések miatt az ingatlan állapota annyit romlott, hogy a 23 bérlőt életveszély fenyegeti.

BAMA

Bérlőként sem kell ölbe tett kézzel néznünk, ahogy a lakás, illetve a ház állapota romlik. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. Vannak ugyanis bérlői jogaink, amelyeket érvényesíthetünk. Kérhetjük, hogy a tulajdonos önkormányzat hárítsa el a károkat. Állapítson meg az értékcsökkenéssel arányos bérleti díjat, vagy adjon nekünk bérbe egy másik, megfelelő cserelekást.

A bajt jelen esetben feltehetően a környékbeli építkezések okozzák. Ezt azonban bizonyítanunk kell. A lakóknak érdemes összefogniuk, tanácsolja az ügyvéd. A vizsgálattal megbízhatnak egy független ingatlanszakértőt. Ha ő megállapítja a károkat, felhívhatjuk az első fokú építési hatóság figyelmét a problémára. Igen ám, de példánkban az építési szakhatóság voltaképpen megegyezik a tulajdonossal. Mindkettő ugyanaz az önkormányzat. Ilyenkor elfogultságot jelenthetünk be az illetékes közigazgatási hivatalnál. Ők kijelölhetik egy másik önkormányzat építési hatóságát, hogy végezze el a szükséges vizsgálatot. Az építési szakhatóság kötelezheti a tulajdonost, illetve a károkozót, hogy javítsa ki a hibákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!