Hírek

2005.07.15. 00:00

Óriás barlangok a mélyben

Duna-parti házainkat elnézve kevesen gondolnak arra, az anyagukat alkotó sok kő valahonnan hiányzik. Megnéztük, mit tárolnak ma hajdani helyükön.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="319"] Tizenötezer négyzetméteren fejlődik a gomba a mélyben. Negyven helyiségben naponta közel harminc mázsát termelnek a kalaposokból.
[/caption]– Kőbánya alatt harminckét kilométer hosszú barlangrendszer húzódik – avat be a részletekbe Szarvasi Ákos. A kőbányai önkormányzat beruházási és városüzemeltetési csoportjának vezetője hozzáteszi: ebből mintegy 7,5 kilométernyi lehet a kerület tulajdona. Megtudtuk, a kőbányászat nyomán létrejött üregek a Kőrösi Csoma, Gergely, Kada és Maglódi út által határolt terület alatt találhatók. Keletkezési idejük az 1830–1890 közötti időre tehető. A legintenzívebb kitermelést egyébként az 1838-as nagy árvíz, illetve a kiegyezés utáni években folytatták. A barlangok átlagosan huszonöt méter mélyen húzódnak, de akad harminc-negyven méterrel a felszín alá nyúló szakasz is. Ezek általában kútházak, ahonnan hajdanán a sör gyártásához szükséges vizet szivattyúzták. Ma az üregek jórészt üresen állnak, mindössze tíz-tizenöt százalékukat használják valamilyen célra.

– Tizenötezer négyzetméteren termelünk gombát – mutat a sötétbe Fülöp Zoltán, a Bio-Fungi Kft. termesztésvezetője. Majd villanyt gyújt, s szemünk elé tárul a végtelenbe nyúló kalaposhalom. Megtudjuk, ilyen helyiségből negyven darabot bérelnek. A napi termés egyébként megközelíti a 25-30 mázsát. Fülöp Zoltán barlangi túránk során egy ajtót mutatott. Kérdésünkre elmondta, itt kétszázhetven lépcsőfokon át lehet alászállni. A fárasztó út végén egy negyven méter mély kút tátong, amelynek fenekére csigalépcsőn lehet lejutni.

– A mögött a fal mögött jár a hármas villamos – int a félhomály felé Vincze Ernő, a Dreher Sörgyárak Rt. főépítésze. Ami kissé nehezen hihető, hisz közel tíz méter mélyen járunk a föld alatt. Kételkedő tekintetünket látva Vincze Ernő hozzáteszi: e barlang vége közvetlenül az Éles sarok meredek fala mögött van. Valóban, miközben beszél, halk morajlást keltve elhúz odakint egy tuja. A föld alatti séta során több olyan helyet érintünk, amelyet szemmel láthatóan nemrég erősítettek meg. Vincze Ákos elmondta: a birtokukban lévő pincék folyamatos állagmegóvása elengedhetetlenül szükséges, hisz a barlangok fölött egy működő üzem van.

A rendszer állapotát egyébként az önkormányzat is folyamatosan ellenőrzi. Szarvasi Ákos adatai szerint a hivatal folyó áron évi hatvanmillió forintot tud fordítani erre a célra. Tíz év alatt hatszázmilliót költöttek, amelynek durván egyharmada volt állami forrás.

Tízezer köbméternyi betonnal tömték be

Néhány éve az Ihász köz mellett fedeztek föl egy nyolcvan méter hosszú, tíz méter széles és tizenkét méter magas üreget. A barlang lejáratát talán az 1800-as években tömték el, de az is lehet, egyszerűen csak elfelejtkeztek róla, s az lassan magától beomlott. Véletlenül találtak rá a kilencvenes évek elején, hiszen egyetlen térképen sem szerepelt. Mivel a közelben számos panelház áll, szükségessé vált a tömedékelése. A munkák több esztendőn át tartottak. Az összes, föld alá pumpált beton és egyéb anyag mennyisége meghaladta a tízezer köbmétert.

Néhány éve az Ihász köz mellett fedeztek föl egy nyolcvan méter hosszú, tíz méter széles és tizenkét méter magas üreget. A barlang lejáratát talán az 1800-as években tömték el, de az is lehet, egyszerűen csak elfelejtkeztek róla, s az lassan magától beomlott.

Véletlenül találtak rá a kilencvenes évek elején, hiszen egyetlen térképen sem szerepelt. Mivel a közelben számos panelház áll, szükségessé vált a tömedékelése. A munkák több esztendőn át tartottak. Az összes, föld alá pumpált beton és egyéb anyag menynyisége meghaladta a tízezer köbmétert. Tizenötezer négyzetméteren fejlődik a gomba a mélyben. Negyven helyiségben naponta közel harminc mázsát termelnek a kalaposokból. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!