Hírek

2005.07.21. 07:27

Oltás nélkül ne induljunk útnak!

Német turisták Hepatitis A fertőzést kaptak görög- és olaszországi nyaralásuk során. A genovai strandon pedig algák miatt 80 embert kellett kórházba szállítani. Hova, milyen oltással célszerű elindulni?

Juhász Ádám

[caption id="" align="alignleft" width="102"] Már a tenger kék vizében sem lehet mindig megbízni
[/caption]Minden turistának célszerű beadatni a Hepatitis A vírus elleni oltást, akár az olasz, a görög vagy a horvát tengerpartra utazik – tájékoztatta lapunkat az ÁNTSZ képviselője. Így kerülhető el az egyre gyakoribb májgyulladás. Észak- és Nyugat-Európában, valamint Észak-Amerikában csekély a fertőzésveszély. Különösen most fontos a védekezés, hiszen a német lapok napok óta arról adnak hírt, hogy szennyezettek Európa tengerei. A tudósítások szerint aki idén nyers kagylót eszik Olaszországban vagy Görögországban, komoly Hepatitis A-veszélynek van kitéve. A német turisták ezt saját bőrükön tapasztalták, hiszen nyaralásból hazatérve megbetegedtek. A baj a szakértők szerint ott kezdődött, hogy valószínűleg emberi ürülék kerülhetett a kagylókba, amelyet azok elraktároztak. Ezeket éttermekben felszolgálták, fogyasztás után pedig fertőzést okoztak. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a gondok elkerülése miatt a kagylókat célszerű hőkezelve fogyasztani.

A vírus fertőzésének nagy a lehetősége az arab országokban is, például a közkedvelt Jordániában és Marokkóban. Ezenkívül célszerű annak is oltást kérni, aki például Indiába vagy Közép-Amerika országaiba megy. A magyarok ugyanis– a többi európai emberrel együtt – nagyon érzékenyek erre a vírusra. Felmérések szerint itthon a negyven év alatti korosztály nem védett. A balkáni országokban más a helyzet, ott az emberek 90 százaléka átesik ezen a betegségen, és immunitást szerez. A Hepatitis A-oltás 6500 forintba kerül.

A hét végén az olasz illetékes hatóságok sem unatkoztak. Bezárták az egyik genovai strandot, mert az olaszországi tengerparton vastag fertőző algaszőnyeg alakult ki – írja a Bild. Az ostreoptis ovata nevű mérgező anyagokat termelő trópusi algaféle gyorsan szaporodik. Eddig e miatt nyolcvan fürdőzőt kellett kórházba vinni. Mindannyian hasi fájdalmakra, légzési nehézségekre és magas lázra panaszkodtak. A tünetek nem súlyosak – mondta a fertőzött övezet egyik kórházi orvosa. A tartomány egészségügyi tanácsosa hétfőn bejelentette, hogy még húsz embert kórházban ápolnak. A helyi önkormányzat háromnapos fürdőzési tilalmat rendelt el a partszakaszon, enynyi időre becsülik az alga virágzási idejét. Az olasz környezetvédelmi hivatal szakemberei szerint a kánikula és a víz magas nitrogén- és foszfortartalma felgyorsíthatta az algavirágzást és a neurotoxinok, vagyis az idegmérgek kibocsátását. Azok is megbetegedtek, akik a parton voltak, mert a tenger sós kipárolgása a levegőbe is permetezett ezekből a toxinokból.

A nyaralóknak persze nemcsak a Hepatitis A-tól kell félniük. Attól függően, hogy hova utaznak, célszerű tájékozódniuk, milyen fertőzésnek lehetnek kitéve, s ennek tudatában védőoltást kérni. A sárgaláz, a Hepatitis B, az agyhártyagyulladás és a tífusz elleni szerek a társadalombiztosító támogatásával három-ötezer forintba kerülnek. Egy hosszabb utazás során, amikor több oltás is szükséges, az erre fordított összeg elérheti a tizenöt-tizennyolc ezer forintot is. Öt héttel az utazás előtt érdemes felkeresni az oltóközpontot, ahol egyszerre többet is beadnak. Ezeket már a háziorvos is megismételheti. A Nemzetközi Oltóközpont kétnyelvű hivatalos igazolást ad ki. Az oltások többsége minden megyei oltóhelyen megkapható. A fővárosban két ilyen hely is van.

Az egyik az Országos Epidemiológiai Központ, a másik az ÁNTSZ oltóhelye. Fontos, hogy sárgaláz elleni oltást Magyarországon csak a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjában adnak (1097 Budapest, Gyáli út 2–6).

Mire vigyázzunk?

A sárgaláz elleni védőoltást legkésőbb tíz nappal indulás előtt be kell adni. Az oltás 9 hónapos kortól adható. Azonban immunhiányosok, terhesek és tojásallergiások nem olthatók. A Hepatitis B vírus vérrel szennyezett eszközzel és testváladékokkal vihető át. Nemcsak azoknak javasolt, akik szexuális kapcsolatot létesítenek, hanem például a cukorbetegeknek is, ha orvosi kezelésen vesznek részt kinntartózkodásuk alatt. A védettséghez 3 oltás szükséges. A tífusz – amely ételekkel és vízzel terjed – Dél-Amerika és Ázsia országaiban okozhat veszélyt. Agyhártyagyulladás elleni oltással ajánlatos védekezni a közép-afrikai és arab országokba utazóknak. Ennek igazolása nélkül vízumot sem adnak Szaúd-Arábiába. Rubeola, kanyaró és bárányhimlő elleni oltás igazolását kérik az agyhártyagyulladással együtt az ottani hatóságok azoktól, akik az amerikai földrészre indulnak tanulni.

A Hepatitis B vírus vérrel szennyezett eszközzel és testváladékokkal vihető át. Nemcsak azoknak javasolt, akik szexuális kapcsolatot létesítenek, hanem például a cukorbetegeknek is, ha orvosi kezelésen vesznek részt kinntartózkodásuk alatt. A védettséghez 3 oltás szükséges.

A tífusz – amely ételekkel és vízzel terjed – Dél-Amerika és Ázsia országaiban okozhat veszélyt.

Agyhártyagyulladás elleni oltással ajánlatos védekezni a közép-afrikai és arab országokba utazóknak. Ennek igazolása nélkül vízumot sem adnak Szaúd-Arábiába.

rubeola, kanyaró és bárányhimlő elleni oltás igazolását kérik az agyhártyagyulladással együtt az ottani hatóságok azoktól, akik az amerikai földrészre indulnak tanulni. Már a tenger kék vizében sem lehet mindig megbízni -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!