Hírek

2005.07.28. 00:00

Nem vettek fel, mit csináljak?

Sokakat csalódás érhetett az idei magas ponthatárok miatt. Azoknak sem kell feladniuk, akik egyik megjelölt intézményben sem érték el a megadott pontszámot, hiszen újabb jelentkezést adhatnak be.

Parcsami Gábor

A felvételi eljárás kiegészítéseként egyes felsőoktatási intézmények új felvételi lehetőségeket hirdetnek – tudtuk meg Stevanyik Lászlótól (48), a Fővárosi Ifjúsági és Pályaválasztási Tanácsadó munkatársától. Az intézmény munkatársai szívesen segítséget nyújtanak az érdeklődőknek a budapesti irodában (VIII., Vas u. 8–10.)
Az újabb jelentkezésre kétfajta lehetőségük van a továbbtanulni szándékozóknak. 

AJÁNLAT KÖLTSÉGTÉRÍTÉSES KÉPZÉSRE
Elsőként a felsőoktatási intézmények – saját döntésük alapján – a sehová fel nem vett jelöltjeiknek levélben felajánlhatják a felvételt költségtérítéses képzésre. Amelyik felsőoktatási intézmény ilyen ajánlatot tesz, az közvetlenül értesíti erről a jelentkezőt.

HATÁRIDŐ
Ha a tandíjas továbbtanulás lehetősége mellett dönt a felvételiző, akkor jelentkezési lapjának augusztus 12-ig kell megérkeznie az intézménybe. Fontos, hogy ez a dátum nem a levél feladásának időpontja, hanem a beérkezésé. Erről a lehetőségről a pályaválasztási tanácsadók nem, csak a felsőoktatási intézmények tudnak bárkinek információt nyújtani. Az egyetemek, főiskolák adnak tájékoztatást a tandíj mértékéről és egyéb fontos tudnivalókról – teszi hozzá a tanácsadó.

EGY SZAK VAGY SZAKPÁR
A másik lehetőség az új jelentkezés benyújtása azokra a helyekre, ahol nem teltek még be a keretszámok. Annál nagyobb a sikeres felvétel esélye, minél kevesebb a már felvett hallgatók száma. Az ilyen jellegű felvételi eljárásban csak egy intézménybe és csak egy szakra, illetve szakpárra lehet jelentkezni.

JELENTKEZÉSI LAP
Erre a célra külön „A” típusú jelentkezési lap készült Nyári felvételi címszóval. Ezenkívül még be kell nyújtani az előző jelentkezésből már jól ismert „B” jelzésű jelentkezési lapot is. Fontos tudni, hogy csak azoknak a jelentkezését fogadják el, akik 2005-ben még nem jelentkeztek vagy nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. A jelentkezési lapok térítésmentesen beszerezhetők a felvételt hirdető felsőoktatási intézményeknél. A jelentkezési lapok beérkezési határideje itt is augusztus 12.

KÖTELEZŐ ÉRETTSÉGI
Fontos, hogy alapképzésre csak azok jelentkezhetnek, akiknek van érettségi eredményük az adott szakon előírt egy vagy két tárgyból. Az angol, amerikanisztika, francia, német nemzetiségi, német, olasz és spanyol szakokra csak emelt szintű érettségivel lehet jelentkezni. Az érettségi tárgyak megtalálhatóak a Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2005 című könyvben, illetve a www.felvi.hu honlapon.

ÉRTESÍTÉS SZEPTEMBERBEN
A felvételi lapok kitöltésénél nem árt a fokozott figyelmesség, vagy szakember segítsége, mivel a pontatlanul kitöltött lapokkal – a felvételi eljárás rövid határideje miatt – a felsőoktatási intézmények nem tudnak foglalkozni. Az új felvételi eredményről szeptember első napjaiban kapnak értesítést a jelentkezők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!