Hírek

2005.07.30. 06:21

Méreg száll a levegőben

Mérgező a budapesti levegő. A fővárosi lakosok hamarabb halnak meg, ha nem változik meg a helyzet. A méreg nagy része az autók kipufogójából származik. Az önkormányzat nem hisz a környezetvédelmi tárca méréseinek.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Ma már az orvosok és a környezetvédők is tudják, hogy a nagyvárosok levegőjében lévő szennyeződés és por évekkel rövidíti meg az emberi életet
[/caption]Évekkel rövidíti meg az emberek életét a fővárosi légszennyezés. A budapesti levegő tele van olyan mérgező anyagokkal, amelyek korábban nem léteztek vagy kisebb mennyiségben fordultak elő. Mindez a Környezetvédelmi Minisztérium mérési adataiból derül ki. A fővárosi önkormányzat vitatja a hitelességüket, de érdemben még nem hajlandó kommentálni azokat. Majd csak szeptemberben, egy konferencia keretében – közölte Németh Aranka, a Főpolgármesteri Hivatal környezetvédelmi ügyosztályának vezetője.

A levegőben lévő méregkeverék olyan kis részecskékből áll össze, amelyek nem akadnak fenn a légzőrendszerben, hanem belélegezve közvetlenül a tüdőbe jutnak. A szakemberek úgynevezett PM 2.5-nek hívják ezeket. A számadat azt jelenti, hogy 2,5 mikrométernél is kisebb részecskékről van szó. Budapesten elsősorban a közlekedés felelős a kibocsátásért. A napokban megnőhet a koncentrációjuk a levegőben, így még több mérget szívnak be a fővárosi lakosok. Sőt, a külvárosi lakóparkokban élők sem menekülhetnek. Őket az ózonmolekulák fenyegetik. Az erős napsugárzás hatására a levegőben lévő vegyületekből ózon keletkezik. Ezek azonban nem születésük helyén, hanem messzebb, a kertvárosokban fejtik ki hatásukat a légzőrendszerre. Hogy pontosan mit okoznak, nem tudni biztosan. Csak a belvárosi porról igazolták tudományosan, hogy összefüggésben áll az allergiás, asztmás és más légzőszervi megbetegedésekkel. Sőt, rátapadnak a pollenek felületére, és agresszívabbá teszik azokat.

Húsz évvel ezelőtt  csak hírből ismertük a szénanáthát. Ma minden tizedik ember allergiás. A levegőben lévő káros anyagok összezavarják az immunrendszert. Az allergia lényege, hogy a szervezet a veszélytelen anyagokat is veszélyesnek tartja, és védekezik. Az Európai Unióban évente 300 ezren halnak meg a városi por miatt. Egy átlagos magyar ember a jelenlegi szennyezettségi szint mellett egy évet is veszíthet az életéből. Legalábbis a Levegő Munkacsoport szerint. A civil szervezet állítja, Budapest Európában a harmadik legrosszabb helyen áll.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) elemzi a Környezetvédelmi Minisztérium mérési eredményeit. Budapest európai összehasonlításban a középmezőnyben áll a légszennyezettséget illetően – közölte Páldy Anna, az OKI igazgatóhelyettese. Ha lecsökkentenék  a porszennyezettséget az EU-ban 2010-ben bevezetendő értékre, a harminc felettiek élete 2-13 hónappal meghosszabbodna. Budapesten a közlekedés, főleg a dieselmotorok szennyezik leginkább a környezetet. Így a fővárosnak ebben kell valamit lépnie az elkövetkező években.

Gyakoribb locsolással, útmosással is lehetne védekezni a szennyezés ellen

Budapesten jelenleg rosszabb a helyzet, mint évtizedekkel ezelőtt, amikor rengeteg ipari üzem működött a városban. Az általuk kibocsátott kosz ugyanis leülepedett. Az autók szennyezése viszont a levegőben marad, s így belélegezzük. Nemcsak a közlekedés, hanem a köztisztaság is befolyásolja a levegő szennyezettségét. Az utak takarítása hagy némi kívánnivalót maga után – vélte a Környezetvédelmi Minisztérium főosztályvezető-helyettese. Draskovitsné Temesi Éva szerint ha gyakrabban mosnák az utakat, kevesebb lenne a szálló por. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője, Szegedi Péter közölte, folyamatosan, huszonnégy órában mossák az utakat. Ám ha az aszfalt hatvan fokos, a víz pillanatok alatt elpárolog, s vele együtt felszáll a por is.

Az általuk kibocsátott kosz ugyanis leülepedett. Az autók szennyezése viszont a levegőben marad, s így belélegezzük. Nemcsak a közlekedés, hanem a köztisztaság is befolyásolja a levegő szennyezettségét.

Az utak takarítása hagy némi kívánnivalót maga után – vélte a Környezetvédelmi Minisztérium főosztályvezető-helyettese. Draskovitsné Temesi Éva szerint ha gyakrabban mosnák az utakat, kevesebb lenne a szálló por. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője, Szegedi Péter közölte, folyamatosan, huszonnégy órában mossák az utakat. Ám ha az aszfalt hatvan fokos, a víz pillanatok alatt elpárolog, s vele együtt felszáll a por is. Ma már az orvosok és a környezetvédők is tudják, hogy a nagyvárosok levegőjében lévő szennyeződés és por évekkel rövidíti meg az emberi életet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!