Hírek

2005.07.21. 07:09

Megbüntették a honvédséget és a fővárost

Egyenként százezer forintra bírságolja a honvédség és a fővárosi önkormányzat illetékes vezetőit a fővárosi III. kerület. A büntetést azért kell megfizetnie egy tábornoknak és egy ügyosztályvezetőnek, mert nem kaszálták le a parlagfüvet.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="115"] Szigorúan büntetik, ha nem irtják
[/caption]A Hajógyári szigeten szaporodott el a százezrek életét megkeserítő gyomnövény. Mégpedig azokon az ingatlanokon, amelyek a főváros és a honvédség tulajdonában vannak. A héten a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület politikusokkal biciklizett ki a szigetre. Ott szembesültek azzal, hogy a gyomnövény vígan él és virul. Az egyesület a földhivatalhoz és a III. kerületi önkormányzathoz fordult. Óbudán derült ki, hogy kié a fertőzött ingatlan. Nyári Tamás ügyosztályvezető-helyettes tegnap azt közölte, várhatóan keddre elrendeli a kényszerkaszálást. Azaz levágatja a parlagfüvet, a számlát pedig utólag benyújtja az illetékeseknek. Ha nem fizetnek, akkor az adóhivatal segítségével is behajthatja a díjat.

Ebbe azonban aligha fog belerokkanni a főváros és a honvédség. Összesen 2600 négyzetméteren találtak parlagfüvet a 60 hektáros területből. Mivel 12 forintot számítanak fel négyzetméterenként, összesen harmincezer forintba kerül a gyommentesítés. Annak ellenére, hogy szétszórtan, sokfelé látták a növényt, így bonyolult a kaszálás. A bírság összege ennél sokkal magasabb lesz. Nyári Tamás közölte, százezer forintot szab ki a terület vagyongazdájára. Ez a honvédségnél a fenntartási és elhelyezési főigazgatóság igazgatója. Mint kiderült, ma már ingatlankezelési hivatalnak hívják ezt az intézményt, vezetője Csák Gábor. Ő közölte, hogy ha valóban parlagfű nő a területen, akkor azonnal lekaszáltatják. Ha kiszabják rá a bírságot, előbb megvizsgálják annak jogi megalapozottságát – mondta lapunknak a tábornok.

A Főpolgármesteri Hivatal vagyonnyilvántartási ügyosztályán azt mondták, parlagfű-ügyben a környezetvédelmi ügyosztály a felelős. Ennek a csoportnak a feladata ugyanis a parlagfű-mentesítés. Vagyis várhatóan Németh Aranka ügyosztályvezetőnek kell fizetnie, és elvinni a balhét. Őt sem értük utol. A honvédség sajtóosztályán érdeklődésünkre azt mondták, hogy a hozzájuk tartozó terület csak egy üdülő. Ezt azonban kezelésbe adták egy részvénytársaságnak. Ennek a cégnek a vezetője, Csosza Péter azt állította, náluk csak négy-öt szál parlagfű van. Hiszen ők folyamatosan kaszálnak. A Magyar Honvédség ingatlankezelési hivatalának vezetője azt mondja, a terület osztatlan közös tulajdonban van a fővárossal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!