Hírek

2005.07.29. 00:00

Kötelező árkiírást javasolnak a kutakon

Ismét megjelenhet minden ár a benzinkutakon. Az illetékes tárca javaslatát ellenzők szerint nincs szó különleges áruról.

B. M.-H. Á.

[caption id="" align="alignleft" width="132"] Hamarosan kiderül, túlerőbe kerülnek-e az árfeltüntetés támogatói
[/caption]Miért rosszabb, ha az állam rendeli el az árak kiírását, mintha a szolgáltatók önként teszik meg ezt? – tette fel a viszontkérdést a Reggelnek Mesterházy Attila politikai államtitkár. A fogyasztóvédelemért is felelős ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi tárca második embere szerint a fogyasztók érdekében van szükség a benzinkutakat kötelezni arra, hogy ne csak a kútfejeken, hanem az úgynevezett totemoszlopokon is tüntessék fel áraikat. A minisztérium ezért elkészítette, és a gazdasági tárcához továbbítja a jogszabálytervezet szövegét. A sok kút által alkalmazott, s most kifogásolt eljárás, vagyis hogy nem tüntetik fel az árakat szemmel láthatóan, nem sérti a jogszabályt – mondta el lapunknak a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője, Siklósi Máté. Az FVF mégis csatlakozott a javaslathoz, hogy ne csak a kutakra behajtva lehessen megismerni az árakat, hanem már az úton haladva.

Az államtitkár szerint az egyéb kiskereskedelmi boltok gyakorlatával szemben éppen fordított a helyzet a benzinkutakon. Előbbiek – önként – az épületek előtt táblákon vagy más módon öles betűkkel kiírva az akciókra, másokénál alacsonyabb áraikra hívják fel a figyelmet. A benzinforgalmazók egy része viszont a csak a kútfejeken látható árakkal éppenhogy azt titkolja el, hogy drágábban adja az üzemanyagot. Szerinte ezért kell besegítenie az államnak, nem várva meg, hogy a kereskedők maguk lépjenek a vevők érdekében.  Lapunk munkatársainak személyes tapasztalatai szerint néhány társaság (például Esso, Agip) általában kiírja nagy oszlopain az árakat. A Jet az utóbbi hetekben a „–10 forint” feliratot helyezi el az út mentén. A Mol, a Shell és az OMV csak a kútfejeken tünteti fel az árakat; a Shell hat éve így jár el, de eddig ezt nem kifogásolták hivatalos helyeken.

A kötelező árfeltüntetést elutasítók egyebek mellett azzal érvelnek, hogy az üzemanyag nem különleges áru más termékekkel szemben. A Gfk Hungária felmérése alapján 2004-ben a magyarok napi fogyasztásának 25 százaléka élelmiszerre ment el, nem pedig benzinre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!